Llapis de memòriaLlapis de memòria

Martí Boada: "L'espai que deixa cada família pagesa que abandona un mas és una càrrega de combustible brutal"

Al 'Llapis de memòria', l'expert en canvi climàtic ha recordat la importància de les polítiques territorials per evitar els incendis

Llapis de memòria. Martí Boada (18/08/2022)

Llapis de memòria. Martí Boada (18/08/2022)

01:00:00

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/ser_cat_llapisdememoria_20220818_150000_160000/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Martí Boada és una naturalista, geògraf i doctor en ciències ambientals que des de fa 40 anys parla del canvi climàtic. Llavors l'escridassaven per fer-ho, ara s'ha convertit en una veu de renom dins l'àmbit científic ambiental. Des de jove que tenia clar que volia dedicar-se a lluitar per conservar i protegir espais propers a casa seva com el riu La Tordera. El 1995 va guanyar el premi Global de les Nacions Unides 'Roll of Honour'. Tanmateix, l'expert acota els seus coneixements: si visita qualsevol bosc europeu podrà entendre'l, però a la selva se sent una "analfabet profund".

És molt crític amb la falta les polítiques destinades a la prevenció i seguiment dels desastres naturals provocats per l'escalfament global. "Els polítics posen més atenció en altres equipaments socials que no a polítiques preventives ambientals. El drama dels nostres ecosistemes és que no segueixen els ritmes electorals", denuncia. No només critica les polítiques locals, sinó també comenta el resultat de les cimeres europees: "Per posar d'acord als representants de 190 països has de rebaixar tant els objectius que les decisions valentes no es poden prendre".

Les polítiques territorials prevenen els incendis

Boada exemplifica la importància de fer polítiques que posin la vida dels camps al centre per frenar els efectes dels canvi climàtic: "L'espai que deixa cada família pagesa que abandona un mas és una càrrega de combustible brutal". Catalunya ha guanyat un 40% de superfície forestal en 60 anys. Boada analitza que això només significa que "tenim massa bosc". L'expert defensa la tala d'arbres, sempre que sigui controlada i legal, per frenar la crema dels ecosistemes: "Si no volem tenir incenendis hem de gestionar i mantenir els boscos".

L'expert ha recordat que "el foc s'ha d'apagar molt abans de l'estiu amb la política" amb "polítiques territorials molt més convençudes. Tanmateix, la seva defensa del cos de bombers de Catalunya és aferrissada: "Podem estar orgullosos dels bombers que tenim. Entendre la física dels focs és d'una complexitat terrible. Els millors especialistes els tenim en el nostre país".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00