Sociedad

Max Pérez: "El 30% del romànic català és a l'Empordà i la majoria difícilment és visitable"

Dos investigadors localitzen i classifiquen 128 esglésies o ermites a l'Alt Empordà i 70 al Baix Empordà; un patrimoni "extraordinari" que rares vegades s'està explotant

Romànic empordanès.

Romànic empordanès. / Max Pérez

Girona

El professor de filosofia Max Pérez i el fotògraf Jordi Mestres han dedicat els últims anys a recórrer els 68 municipis de l'Alt Empordà i els 36 del Baix Empordà per descobrir, fixar al mapa i fotografiar 198 esglésies o ermites romàniques d'aquestes dues comarques. És un "patrimoni cultural extraordinari pràcticament per descobrir" que, en molts casos, "ni tan sols està protegit" o "cau a trossos", ha explicat Max Pérez en una entrevista a l'Aquí Girona.

Estem parlant de peces, "algunes mil·lenàries", que la majoria del gran públic desconeix perquè s'amaguen darrera de vegetació, no se sap com arribar-hi, qui n'és el propietari o una cosa tan trivial com "qui en té la clau". Molts son edificis que ni tan sols estan protegits i que estan en mans de propietaris que no poden afrontar el que costaria posar-ho en condicions per fer-ho visitable i que els tenen tancats.

Pérez i Mestres, que segueixen l'estela d'altres figueres que ja han fet aquest crit d'alerta com Sebastià Delclós o Alexandre Deulofeu, consideren que aquest patrimoni té un potencial turístic que fins ara s'ha menyspreat. Segons Pérez, "el 30% del romànic català és a l'Empordà" i és una llàstima que no es pugui disfrutar.

Podeu escoltar l'entrevista sencera aquí.

Max Pérez reivindica el patriomini romànic de l'Empordà

10:46

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1663241045674/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad