Última hora

CASO PAREJA DE AYUSO La pareja de Ayuso propuso a la Agencia Tributaria asumir 8 meses de cárcel y 525.000 euros para evitar el juicio por fraude fiscal y falsedad documental

Aquí CatalunyaAquí Catalunya

Els 6.000 quilòmetres de viatge d'una ampolla de vidre a la deriva emmig de l'Atlàntic

Un equip de científics catalans va llançar a mig camí d'Europa i Llatinoamèrica una ampolla amb fotos i una carta manuscrita, i gairebé dos anys després ha arribat a un noi dels Estats Units

REPORTATGE. Viatge d'una ampolla de vidre

REPORTATGE. Viatge d'una ampolla de vidre

09:16

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1663315334526/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Tot comença amb una expedició de d'Institut de Diagnosi Ambiental de Barcelona, que investiga la contaminació a mars i oceans d'arreu del món. Un grup de científics d'arreu d'Espanya, molts dels quals catalans, van fer una ruta des de Vigo, a Galícia, fins a Punta Arenas, a Xile, analitzant mostres ambientals d'aigua, aire i plàncton. Quan estaven a mig camí, i just sobre la línia de l'Equador, se'ls va acudir una idea.

"Crec que va ser cosa de tots, ens feia gràcia llançar una ampolla amb un missatge al mar i veure com acabaria", explica en declaracions a SER Catalunya Núria Trilla, una de les investigadores que formava part de l'expedició. "Vam posar fotos nostres i un missatge manuscrit amb els nostres correus de contacte, la data i una explicació del que fèiem... Tot plegat per veure qui ho trobaria", relata. Era el 29 de desembre de 2020. Van llançar l'ampolla emmig de l'Atlàntic al capvespre, en un moment de comunió entre els 17 científics i els 25 tripulants de l'expedició. Van continuar fins a Punta Arenas fent la seva feina, recollint mostres i fent treball científic. I van esperar.

Accelerem el temps, ha passat més d'un any i mig: ens situem el 31 de juliol del 2022 a Cocoa Beach, una platja de Florida, a Estats Units, a una hora en cotxe d'Orlando. L'Alek Bagdasaryan estava de vacances amb la seva família: la seva mare Yulia i el seu pare Grigori. Troben l'ampolla, l'obren, i descobreixen que hi ha un missatge dins d'un equip de científics. Quan veuen que hi ha unes quantes adreces de correu electrònic, no dubten a posar-se en contacte amb ells. Escriuen un missatge:

Hola Amics marinera del Sarmiento de Gamboa! Gràcies per la sorpresa. Hem trobat l'ampolla a Cocoa Beach, Florida. El meu nom és Aleksander Bagsagaryan. Tinc 10 anys i vic a Lexington, Kentuchy. [...] Gràcies amics, he utilitzat el traductor per escriure aquesta carta. Va ser molt emocionant obrir l'ampolla, no teníem ni idea del que hi havia dins. Moltes gràcies. Atentament, el vostre amic, Alek.

SER Catalunya s'ha posat en contacte amb la família de l'Alek, que ens ha explicat que estan de vacances a França i trigaran uns dies a tornar a Kentucky. La troballa els ha fet l'estiu una mica més emocionant. Igual que fer aquest petit experiment va animar l'expedició del Sarmiento de Gamboa quan ja portaven setmanes emmig del mar. Aquest grup d'investigadors continua fent tombs pel món per recollir mostres ambientals i documentar com el nostre planeta s'escalfa poc a poc i com això transforma ecosistemes sencers.

Oriol Soler Pablo

Oriol Soler Pablo

Redactor de informativos en Ràdio Barcelona, especializado en medio ambiente, biodiversidad y emergencia...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00