Ocio y cultura

El MUME recupera les fotografies als camps de refugiats de Robert Capa

L'exposició "Robert Capa, l'exèrcit oblidat del camp d'Argelers" es podrà veure fins al 4 de desembre

La Jonquera

Robert Capa és el pseudònim d'Endre Ernő Friedmann. Va ser un dels fotoperiodistes de guerra més famosos del segle XX. Fill d'una família jueva benestant de Budapest, va aterrar a Espanya quan va esclatar la Guerra Civil Espanyola, el juliol del 1936. L'acompanyava la seva parella i també fotoperiodista, Gerda Taro. Malauradament, Taro va morir en un accident durant el replegament de l'exèrcit republicà, el juliol del 1937.

Les fotografies que recull l'exposició, però, són d'un temps després. Il·lustren la vida de les persones exiliades als camps de concentració que hi havia als Pirineus Orientals, concretament a Argelers, Barcarès, al de Bram o en el refugi de Montoliu. Robert Capa va recórrer aquests espais en dos dies, el 18 i 19 de març del 1939. En total, va fer unes 300 instantànies i ara, al MUME, se'n poden veure exposades 54.

Unes fotografies que van estar dispersades més de 70 anys. Estaven a "La maleta mexicana". Capa va abandonar els negatius a París l'octubre del 1939 pel possible avançament de l'exèrcit nazi. I no es va donar la notícia que s'havien localitzat fins a l'any 2008, després que passessin per l'International Center of Photography.

De tot plegat, en parlem amb Enric Pujol, el director del Museu, i Miquel Serrano, el seu conservador.

Enric Pujol i Miquel Serrano, director i conservador del Museu Memorial de l'Exili

18:52

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1663671157146/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad