Actualidad

Les cooperatives agràries calculen que la producció d'oli d'oliva pot caure un 50%

La causa principal són les condicions climàtiques dels darrers mesos. A la collita escassa se li sumen els increments de preus a l'hora d'elaborar, amb una major despesa energètica

Pagès tallant una olivera / ACN

Tarragona

La Federació Catalana de Cooperatives Agràries calcula que aquesta campanya la producció rondi les 19.000 tones, una de les més baixes dels darrers anys, a diferència de les gairebé 40.000 de la passada. La sequera i les gelades han passat factura, i a nivell global la situació és semblant, amb una davallada del 35% a nivell europeu. Per demarcacions, a Tarragona serà on es notarà més, amb una davallada de més del 60%, passant de les 27.800 tones de la campanya passada a poc més d'11.000. A Lleida se situarà en unes 6.500 tones, respecte a les 10.200 de la campanya anterior. Les comarques de Barcelona i Girona es mantindran en unes 1.500 tones.

L'arribada de pluges podria millorar una mica la situació, complicada també perquè s'han disparat els costos, que s'han quadruplicat i per tant fer oli és molt més car per a les cooperatives. La Federació que les agrupa alerta que el preu per litre ja ha pujat i continuarà aquesta tendència a l'alça.

La guerra a Ucraïna ja ha disparat el preu de l'oli de gira-sol, el que ha provocat que augmentessin també els de la resta d'olis vegetals que poden utilitzar-se com a substituts.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad