Un himne contra els desnonaments escrit per nens en primera persona
El grup musical Xiula ha fet tallers a sis escoles de Nou Barris i Ciutat Vella amb alumnes que han patit desnonaments
Barcelona
"Vull saber què està passant, per què la gent està cridant? Tant soroll a l'edifici... Com pot ser tot tan difícil? He vist una mare del barri amb un bebè, ha vingut la policia i l'han deixada al carrer, un jutge els envia, han vingut de dia, diuen que és perquè no pot pagar el lloguer".
Clar, directe, cru i resilient: és el llenguatge dels infants quan expressen què és per a ells que et facin fora de casa teva a la força. Aquests són els primers versos de la cançó STOP Desnonaments, composta per infants de sis escoles de Nou Barris i Ciutat Vella. Un reguitzell d'experiències, emocions i imatges que han canalitzat el Rikki Arjuna i el Jan Garrido, músics de Xiula, a través de tallers amb els infants.
La complexitat de la lletra, un mosaic de desenes de vivències extremes amb ulls de nen, té moments per tot: desafiament ("no pots treure'm d'aquí!"), innocència ("em costa creure que avui no penseu en mi"), lligam familiar ("em deia l'àvia una frase sabia: hi ha vegades que la ràbia és necessària"), imatges crues ("els pares cansats recullen les coses, estem aixafats mentre fem les bosses"), i també una mica de llum ("la resistència dels veïns, hem fet xarxa, estem en marxa, solidaritat a nivell de barri!, sé que no estem sols").
"Nosaltres només hem fet de canal. Vam crear l'espai perquè els nens i nenes expressessin el que senten i vam agafar aquestes emocions", explica el Jan. El procés era el següent: després d'un seguit de dinàmiques de grup per generar espais de confiança, començaven a brollar les coses i s'anaven apuntant a una pissarra. I aquí entrava la traça del Rikki, que les ordenava, ajustava la mètrica i arranjava. El resultat és una cançó total, que a més a més forma part d'un projecte molt més gran.
Un nou protocol per reduir l'impacte dels desnonaments als més petits
Barcelona ha posat en marxa una sèrie de recursos per a escoles i famílies per esmorteir en mesura del que és possible l'impacte d'un desnonament per a un infant. L'objectiu és que es pugui tractar aquest tema emocionalment a través del treball en xarxa amb l'escola i les famílies, i també compartir aquest tràngol amb els companys de classe.
La iniciativa va néixer a finals del 2018, i des del Centre de Serveis Socials de Raval Sud es va anar estenent la iniciativa fins a Ciutat Meridiana, el barri amb més desnonaments de Barcelona que durant la crisi del 2008 va arribar a ser el veïnat amb més llançaments de tota Europa.
Les urgències del desnonament, els moments de tensió i la presència dels cossos policials creen situacions d'angoixa on els adults poden quedar totalment sobrepassats i els infants passen a un segon pla on no es tenen en compte les seves necessitats ni l'impacte emocional que pot tenir per a ells viure un episodi així en primera persona. Per això s'ha creat aquest protocol que recomana actuacions a famílies i mestres de les escoles.
Maria Casalà, educadora dels Serveis Socials de Raval Sud, explica que "una de les accions que vam pensar va ser un procés on els nens i les nenes poguessin expressar què implicava per a ells un desnonament, tant en primera persona com al barri". I els resultats, els van sorprendre. Parla la Núria Gil, educadora dels Serveis Socials de Ciutat Meridiana: "obrir-ho i compartir fa que tot plegat es dignifiqui el procés i la situació. Li pot passar a qualsevol, i veure com se socialitza això és un gran pas endavant", assegura.
Ara l'Ajuntament vol que aquest protocol s'estengui a la resta de la ciutat. I de moment, el que podran veure tots els infants que passin per una situació així és el videoclip de Xiula de la cançó STOP Desnonaments, feta per nens que han passat els mateixos tràngols que ells.
Llapis de memòria. Rikki Arjuna (15/09/2022)
01:00:00
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/ser_cat_llapisdememoria_20220915_150000_160000/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Oriol Soler Pablo
Redactor de informativos en Ràdio Barcelona, especializado en medio ambiente, biodiversidad y emergencia...