Aquí CatalunyaAquí Catalunya
Actualidad

El Suprem confirma la condemna al pederasta dels Maristes: "No s'ha fet justícia"

Joaquim Benítez ha estat condemnat per abusar de 4 menors, però hi ha moltes altres víctimes que els seus delictes han preescrit

L'exprofessor dels Maristes Joaquín Benítez, tapat amb un passamuntanyes, sortint per una porta giratòria de la Ciutat de la Justícia / Fíguls L. ACN

Joaquim Benítez ha estat condemnat a 21 anys i 9 mesos de presó per abusar de forma continuada de 4 menors quan era professor d'educació física a l'escola dels Maristes de les Corts. També haurà de pagar -ell directament o l'escola- una indemnització de 120.000 euros a les víctimes. Així, la sala penal del Tribunal Suprem tanca definitivament el cas, rebutjant els recursos de l'acusat contra dos dels 4 casos d'abús sexual continuat pels quals va ser jutjat i condemnat i rebutjant també la pretensió de la companyia asseguradora de l'escola Maristes, que no volia fer-se càrrec de la indemnització a les víctimes.

Sobre les al·legacions de la defensa de Benítez, el Suprem conclou que el testimoni de les 4 víctimes és detallat i coherent i que més enllà que qui va ser professor de gimnàstica a l'escola dels Maristes només hagi reconegut dos dels abusos -els altres, segons va explicar al judici "no els recordava"-, el patró delictiu en tots els casos és el mateix: el professor utilitzava la seva superioritat envers els alumnes per fer-los entrar al seu despatx i amb l'excusa de fer-los massatges perquè s'havien lesionat fent esport, abusar d'ells.

En el judici, el pederasta confés va demanar perdó a les víctimes i va carregar contra els Maristes, al·legant que sabien el que passava i mai van prendre cap mesura contra ell. El Suprem rebutja també la pretensió de l'asseguradora de l'escola de desentendre's de la indemnització de 120.000 euros a les víctimes. Diu que el que no pot passar mai és que siguin les persones abusades les que paguin la possible insolvència de l'acusat.

Ara l'audiència de Barcelona haurà de posar data a l'ingrés a presó de Benítez que fins ara ha estat en llibertat perquè el tribunal entenia que no hi havia risc que tornés a delinquir.

"No s'ha fet justícia"

Manuel Barbero, el pare que va destapar el cas empaperant les parets exteriors de l'escola dels maristes a les Corts, expressa un sentiment agredolç a l'Aquí Catalunya. Satisfet perquè finalment Benítez entrarà a presó, però dolgut per tot el que no s'ha investigat: "No s'ha fet justícia. Només s'han fet cas a 4 denúncies, hi ha 26 altres víctimes a qui ni tan sols s'ha escoltat". Segons el pare, que ha parlat amb la resta d'afectats, aquests celebren que l'acusat estigui a la presó però consideren que "és tard".

Guillem Sánchez, periodista de El Periódico i autor del llibre Crònica del cas Maristes explica que l'endemà que sortís la denúncia, el febrer de 2016, ja va acceptar l'abús. "Hem hagut d'esperar sis anys i mig per rebre justícia. Com pot ser que un home que ha abusat de nens durant 30 anys encara estigui al carrer?", es pregunta el periodista. "Hi ha una quinzena de professors investigats, no és el cas de Joaquim Benítez, és el cas Maristes", apunta, "els nens es posaven a plorar sols al pupitre, clar que ho sabien, però ningú ho va investigar".

REPORTATGE. El Suprem tanca el cas d'abús dels Maristes de les Corts

REPORTATGE. El Suprem tanca el cas d'abús dels Maristes de les Corts

18:25

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1666250478046/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad