Sociedad

Tres anys dels aiguats a la Conca de Barberà

Els ajuntaments recriminen als governs poca celeritat a l'hora de donar ajudes

Convidats al programa especial en motiu dels tres anys dels aiguats / Cedida

Especial 3 anys de la riuada a la Conca de Barberà

01:13:25

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1666352189991/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

L'Espluga de Francolí

La nit del 22 d'octubre la crescuda del riu Francolí a causa de les intenses pluges va provocar que una riuada destrossés espais públics i privats. Tres anys després, els municipis afectats de la Conca de Barberà retreuen a la Generalitat i el Govern central la poca celeritat a l'hora de donar ajudes promeses.

Montblanc ha començat fa pocs dies les obres de restitució del Pont Vell, un dels emblemes d'aquest indret medieval. El projecte fa més de dos anys que està fet, però les subvencions han trigat a arribar. Segons el seu alcalde, Josep Andreu, "si són ajudes d'urgència, ens haurem de plantejar una dinàmica que no comporti plaços tan llargs".

Una de les queixes més comunes és la manca de manteniment de les lleres dels rius: quan plou molt, la brutícia fa de coll d'ampolla i acaba provocant que l'aigua baixi encara amb més força, arrossegant elements naturals. L'alcalde de l'Espluga, Josep Maria Vidal, proposa una solució: "és molt més fàcil que la Generalitat faci una actuació completa de punta a punta del riu Francolí que no pas que cada ajuntament faci el seu tros. L'ACA hauria de fer un pas ferm i responsabilitzar-se'n".

Alcaldes de l'Espluga i Montblanc / Cedida

El celler Rendée Masdeu va ser un dels particulars més afectats, ja que va quedar en runes i la seva propietària, la Mariona, ha hagut de començar de zero des d'un altre indret. Lamenta que "en el seu moment, tots els polítics es van venir a fer la foto i van prometre coses que després no han complert. Només ens han ajudat els veïns".

El moviment Riuada Solidària es va mobilitzar ràpidament per donar un cop de mà als afectats. Mitjançant l'organització de diverses activitats, va recaptar 150.000 euros que després es van repartir, tal i com ha explicat l'Albert Carreras, que en va formar part en el seu moment.

Mariona Rendée, propietària del celler Rendée Masdeu, i Albert Carreras, responsable d'activitats del Museu de la Vida Rural de l'Espluga

Són declaracions al programa especial "Aquí Camp de Tarragona" gravat des del Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad