Sociedad

L'Ajuntament no admetrà més pisos d'ús turístic al Barri Vell

El consistori portarà a ple una modificació que fixa un topall del 15% d'habitatges d'ús turístic a cada barri

L'Ajuntament de Girona vol blindar els pisos turístics del Barri Vell

L'Ajuntament de Girona vol blindar els pisos turístics del Barri Vell

07:36

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/035RD010000000031805/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Girona

L'Ajuntament de Girona ja no admetrà més llicències d'habitatges d'ús turístic al Barri Vell i la zona del Mercadal. L'equip de govern vol dur a ple una modificació del Pla General que fixa un topall del 15% dels pisos turístics a cada barri. La xifra d'habitatges turístics censats a la zona cèntrica ja arriba aquest topall màxim i, per tant, no es donaran més llicències.

Des de l’Ajuntament defensen que és la millor opció per trobar un equilibri entre l’arribada de turistes i el dret a l’habitatge dels ciutadans de Girona. Lluís Martí, regidor d'Urbanisme del consistori, ha explicat l'objectiu de la mesura és "evitar distorsions" en el mercat.

La reforma, que pretén modificar el pla general, també permet definir quines diferents tipologies de pisos turístics hi haurà, entre les quals, la de llars compartides, on l'inquilí lloga una habitació de l'habitatge on viu.

L'Ajuntament ha optat per un percentatge unitari del 15% a cada barri, però la realitat de cada zona és diferent. Segons les xifres del juliol del 2022, a Girona es comptabilitzen 748 habitatges d’ús turístic. D'aquests, la majoria (el 65%) es troben al Barri Vell i a la zona del Mercada. El segon barri amb més pisos turístic és l’Eixample i té el 7%.

Al Barri Vell, els pisos d'ús turístic representen el 15'5% de tots els habitatges d'aquesta zona. En aquest cas, no es retiraran llicències a aquests pisos que superen el topall, sinó que el consistori no acceptarà més llicències fins que se’n donin de baixa d’altres i la xifra estigui per sota del 15%.

Només una excepció

La normativa, però, sí que inclourà una excepció. Sí que es donaran llicències encara que se superin el topall del 15% en el cas que el que un promotor faci una reforma integral de l’edifici, i hi incorpori un ascensor. Si s’inclou aquest criteri d’accessibilitat, i només en aquest cas, es podrà utilitzar la primera planta del bloc com a pis turístic.

El regidor ha apuntat que adopten aquesta mesura "per facilitar i potenciar la rehabilitació d'edificis, que d'altra manera difícilment serien objecte d'actuació".

Almenys un vot de l'oposició

L'equip de govern format pels regidors de JxCAT i Esquerra Republicana portarà aquesta reforma a ple dilluns vinent. Per aprovar-la, necessitaran el suport de com a mínim, un vot de l'oposició. El regidor ha avançat que si la proposta s'aprova, això en cap cas implica "un final de trajecte". Perquè l'equip de govern estarà amatent i, si detecta que en algun punt de la ciutat es produeix una "pressió accelerada" de pisos turístics, s'hi incidirà. "L'objectiu final és el d'evitar distorsions amb el mercat de l'habitatge i trobar un equilibri raonable amb el turisme", ha insistit Martí, posant en relleu que, precisament, aquest és un sector "essencial" a la ciutat.

En cas que no s'aprovi la proposta dilluns vinent, suposarà que el dia 18 de novembre, el divendres, la moratòria dels habitatges d'ús turístic al Barri Vell, queda suspesa i hi haurà via lliure per donar-ne més.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad