Sociedad

Quim Salvi (UdG): "Estem rebent el mateix finançament que el 2010, mentre el nivell de la vida ha pujat un 30%"

Amb motiu de l'inici del curs escolar, el rector de la UdG visita l'Aquí Girona per repassar diverses qüestions d'actualitat que afecten la universitat

Quim Salvi, rector de la UdG

Quim Salvi, rector de la UdG

24:15

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1667995331086/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Girona

Quim Salvi és el rector de la Universitat de Girona des del 2017. Avui ha visitat l'Aquí Girona per explicar com encara el nou curs escolar 2022-2023, marcat per la tornada a la presencialitat i per l'escalada del preu de l'energia. El rector ha detallat que tenen la factura consorciada fins a finals d'any, però s'ha mostrat preocupat pel que pugui passar de cara als anys vinents. "El proper contracte multiplica per 4 la nostra factura de la llum", apunta.

En aquest sentit, ha demanat que l'estat destini més diners a la Generalitat, perquè pugui augmentar el pressupost de les universitats. "Ara estem recuperant el finançament basal que rebíem el 2010" explica Salvi, "és un 30% per sota del que hauríem de tenir, perquè en aquests 12 anys el preu de la vida ha pujat". Malgrat això, el rector se sent content amb els representants polítics. Ha apuntat que s'està "anant amb bona direcció" amb la fins ara consellera Gemma Geis, i també amb el nou conseller Quim Nadal.

La massificació dels professors associats

Dels 1.750 docents de la UdG, uns 750 són professors associats. Si hi hagués més finançament, apunta el rector, es podrien contractar més professors titulars. En aquesta qüestió, però, també hi entren les taxes de reposició, que regulen les persones que poden entrar a la universitat a partir de les persones que es jubilen. Ara estan al 120%, però durant anys, no han estat tan altes. "Necessitaríem deu anys per recuperar els professors que no hem pogut contractar quan hi havia les taxes de reposició per sota del 100%". Per això, el rector ha demanat que "s'aixequin aquestes taxes i es pugui contractar obertament". "Estem limitats per les dues bandes, i això ens obliga a fer contractes a temps parcial".

Més tecnologia pels alumnes

En el primer curs de "normalitat" després de la pandèmia, el rector ha reivindicat la presencialitat i ha tret pit que la COVID ha deixat "més eines digitals que acompanyen l'aprenentatge de l'estudiant".

La universitat, segons Salvi, també està avançant en temes de sostenibilitat. El rector ha explicat que s'està treballant per potenciar un transport més sostenible, per concentrar els horaris d'alumnes i professors i per millorar l'accessibilitat al campus.

Preguntat pel cas específic d'en Guiu, un estudiant de la UdG amb una discapacitat que no pot arribar al Campus de Lletres amb transport públic, el rector ha contestat que hi ha 200 estudiants amb multicapacitats que reben acompanyament de la universitat. "La UdG és una universitat inclusiva" ha assegurat.

Una comunitat de 18.000 persones

Enguany les persones que han escollit la Universitat de Girona com a primera opció ha crescut. El rector ho ha valorat positivament i ha explicat que exceptuant 4 o 5 graus, s'emplenen totes les places.

D'aquí a deu anys, el rector ha apuntat que s'haurien de replantejar molts aspectes. "Quines són les metodologies docents adequades per fomentar l'aprenentatge, com fomentem els graus oberts, com fomentem la transversalitat dels graus" són algunes de les qüestions en les quals s'està treballant en el Pla per la UdG del segle XXI.

Sobre els casos d'assetjament a la universitat

En els últims mesos s'han fet públiques denúncies d'assetjament sexual a la universitat. En aquest sentit, Salvi ha apuntat que la UdG "és pionera en aquest àmbit". Hi ha una comissió que avalua tots els casos que es denuncien i atén a les persones afectades. El rector ha afegit que el protocol d'assetjament "està en costant evolució i les comissions es van adaptant".

També ha animat que si alguna persona de la comunitat educativa detecta algun cas, s'adreci a la Unitat d'Igualtat de Gènere i des d'allà s'iniciarà el procediment amb l'acompanyament de professionals.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad