Sociedad

Esther Torrent (Associació Turística d'Apartaments) "No podem anar enrere"

La presidenta de l'ATA diu que volen estar "amb equilibri" amb el dret a l'habitatge, però demana que se'ls tingui en compte

Esther Torrent, presidenta de l'Associació Turística d'Apartaments

Esther Torrent, presidenta de l'Associació Turística d'Apartaments / Cedida

Girona

La presidenta de l'Associació Turística d'Apartaments, Esther Torrent, ha valorat positivament la proposta de l'Ajuntament de Girona de limitar els habitatges d'ús turístic a un màxim del 15% a cada barri. Malgrat que ha assegurat que "tot el que sigui posar-nos límits, no ens agrada", ha afegit que entenen que "hi ha d'haver un equilibri entre la nostra activitat i la vida gironina". La presidenta de l'ATA també ha demanat que els percentatges es basin en la realitat, i ha recordat l'informe elaborat per l'Ajuntament recull que només la meitat dels apartaments turístics que tenen llicència a Girona estan realment actius.

Els apartaments turístics representen al voltant de la meitat de l'oferta turística de les comarques gironines. Hi ha 13.000 allotjaments turístics i això són més de 160.000 places. En aquest sentit, Torrent ha reclamat que se'ls tingui més en compte a l'hora de legislar. "Som empreses petites, però junts som molts i per això estem organitzats". Creuen que tindran un paper important en l'elaboració de la nova llei del turisme que s'està elaborant.

Torrent ha assegurat que necessiten una "seguretat jurídica" i que "no poden anar enrere en nombre de places i en posar moltes restriccions".

Presentació d'un dels primers segells d'excel·lència d'Europa

L'Associació Turística d'Apartaments celebra aquest dimecres el desè Simposi, que gira al voltant de la sostenibilitat. En aquest acte s'ha presentat el segell d'excel·lència dels habitatges d'ús turístic, un dels primers d'Europa. Un projecte que es va impulsar des de l’ATA i que s’està preparant conjuntament amb la Federació Catalana d’Apartaments Turístics (Federatur), la Universitat de Girona i la Generalitat. Des de l'ATA diuen que és un reconeixement que feia molts anys que reclamaven i asseguren que "donarà visibilitat a les empreses que treballin des de la professionalitat i l'excel·lència". "És un sector amb no prou bona premsa, i això no és veritat" apunta Torrent, "volem premiar als gestors que ho facin bé".

Un sector, els dels apartaments turístics, on cada vegada "el grau d'intrusisme és menor". Des de l'Associació, per exemple, tenen un canal on poden denunciar allotjaments d'aquest tipus il·legals, i així, com a associació, poden tramitar la denúncia. "Però per regular-ho s'hi han de posar mitjans econòmics, sobretot des de la Generalitat i els ajuntaments" ha apuntat Torrent.

A favor de la sostenibilitat

En la trobada d'avui, que ha comptat amb més d'un centenar d'assistents segons l'organització, s'hi han dut a terme ponències sobre com caminar cap a un turisme més sostenible. S'han repassat els reptes del sector en l’àmbit de la sostenibilitat i el turisme responsable, factors claus per adaptar-se al context de canvi climàtic i per fer front a la crisi energètica. També s’ha analitzat el canviant entorn econòmic al qual s’enfronta el sector. En aquest sentit, Torrent ha assegurat que els apartaments són els establiments turístics "més sostenibles". Diu que estan esponjats al territori, que els clients fan estades de mitjana més llargues i que son un tipus de turista que es mou molt pel barri. També ha apuntat que són un element clau per seguir el camí de la sostenibilitat.

L'entrevista sencera, aquí:

Ester Torrent, presidenta de l'Associació Turística d'Apartaments, valora la proposta limitant de l'Ajuntament de Girona

10:38

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/035RD010000000031830/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad