Sociedad

Joan Jorba: "Al Banc dels Aliments estem atenent un 20% més de persones que abans de la pandèmia"

El Banc dels Aliments necessita 2.000 voluntaris per al Gran Recapte, que es tornarà a fer de manera presencial entre el 25 i el 27 de novembre.

Joan Jorba, president del Banc dels Aliments Girona

Joan Jorba, president del Banc dels Aliments Girona

11:14

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1668082470422/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Girona

El Banc dels Aliments a Girona atén les necessitats de més de 38.500 persones a les comarques de Girona, una xifra que va tocar sostre durant el moment més dramàtic de la pandèmia de covid (44.000 persones), que va caure quan l'emergència sanitària va quedar enrere però que ha tornat a repuntar degut a la crisi energètica que estem vivint.

El president d'aquesta entitat, Joan Jorba, diu que a dia d'avui, contribueixen a paliar les necessitats alimentàries d'un 20% més de gent que abans de la pandèmia però el context ha obligat a reduir l'aportació per persona. Si el 2021 es van recollir 3.735 tones d'aliments durant el Gran Recapte i es va repartir una mitjana de 84 quilos d'aliment per persona a l'any, ara les dues xifres hauran d'anar a la baixa.

"Serà difícil recollir el volum d'aliments de l'any passat", adverteix Jorba, perquè a part dels ajustaments que ha hagut de fer tothom per afrontar aquesta crisi, "les empreses també ajusten més la producció i hi ha menys excedents". I és que, segons l'últim informe del Banc, el 39% dels aliments que gestionen al cap de l'any ve del que els supermercats no han pogut vendre i es faria malbé.

El 32% es paga amb ajuts de la Unió Europea, "que també ens han dit que aniran a la baixa els pròxims anys" i el 29% restant ve de les aportacions d'aliments o de diners per comprar aliments per part de particulars. En aquest sentit, la importància del Gran Recapte és molt gran perquè representa "entre el 16 i el 20%" del total d'aliments que gestionen.

Aquest any la campanya arribarà a la catorzena edició, es farà del 25 al 27 de novembre en 400 establiments diferents de les comarques de Girona i implicarà 2.000 voluntaris. Ara mateix, encara no estan coberts. Jorba diu que els dos anys de pandèmia s'han notat en la respota de la gent però confia que, com sempre ha passat, a última hora no quedarà cap punt de recollida d'aliments desatès.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad