Ocio y cultura

Uns ulls que ho veien tot

El Museu del Castell de Peralada acull l'exposició "Relats de Palaci" amb fotos de Josep Costa Serra, un dels últims majordoms

Sussana García, comissaria de 'Relats de palaci, els darrers majordoms del castell de Peralada'

Sussana García, comissaria de 'Relats de palaci, els darrers majordoms del castell de Peralada'

12:22

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1668517760189/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Peralada

Durant més de cent anys, els propietaris del Castell de Peralada van ser servits per una mateixa saga de majordoms. Ells eren els Costa, i durant tres generacions, de pares a fills, es van traspassar aquesta feina on es premiava especialment la discreció i el silenci. Malgrat això, van ser una família molt desperta. Del primer majordom, Pere Costa Cros (1864-1949), se'n conserven escrits personals on relatava les seves tasques; el segon, Josep Costa Serra (1895-1976), que era amant de la fotografia, va deixar un llegat de 4.000 imatges que ara es recuperen en aquesta exposició; i de l'últim majordom del Castell, Pere Costa Johera -que aquest any ha fet cent anys- se'n conserva un ampli relat oral.

La inquietud de l'exposició, albergada a la biblioteca del Museu, sorgeix en el mateix moment que el net del fotògraf, Marc Faro Costa, decideix recollir les fotografies en un llibre: "Una nissaga de majordoms del castell de Peralada". Ara, part de les fotografies del llibre, a més d'objectes de la nissaga com l'uniforme, les càmeres que utilitzava, escrits i cartes de la família, es poden veure a l'exposició "Relats de Palaci. Els darrers majordoms del castell de Peralada".

Avui l'Aquí Girona l'ha visitat de la mà de la seva comissaria, Susana García, que ens ha explicat tots els detalls del majordom fotògraf. "L'amor per fer fotos el va treure del compte Tomàs de Rocabertí, que es va aficionar a la fotografia durant la seva estada a París, i va fer un àlbum amb les seves imatges i anotacions tècniques" explica García.

Josep Costa Serra va fotografiar tot el que l'envoltava: el castell, el poble, les reformes que s'hi feien, companys del servei, a més de gairebé un miler de fotografies d'habitants del poble, que les feien servir com a salconduits. "Tenien un fotògraf al mateix poble. Va fer una feina molt bona i molt pràctica" apunta la comissaria.

Una nissaga de majordoms

Susana García assegura que la família Costa, com a professionals eren "molt curosos". "Tenien draps brodats, cada una amb una finalitat diferent: per la cristalleria, pels mobles". Una professió, la de majordoms, ara ja gairebé extinta, però que requeria molta discreció. L'últim majordom del Castell, Pere Costa, que enguany ha fet cent anys, diu que el que havien de fer és "veure, escoltar i callar". En aquest sentit, la comissaria assegura que "tenien molt clara la seva feina", i que consideren el Castell de Peralada com a casa seva.

Història local i nacional

L'exposició, per tant, recull fotografies que expliquen part de la història de Peralada, però també part d'història nacional. Una vitrina està dedicada a l'episodi que va viure aquest espai durant la Guerra Civil Espanyola, quan s'hi van albergar les obres d'El Prado. Manuel Arpe, l'home que va exiliar les obres de Madrid a Ginebra, va fer parada a tres punts de l'Empordà, un d'ells, el Castell. Trenta anys més tard, encara es cartejava amb el majordom Josep Costa. Unes cartes que es poden veure a l'exposició.

El Museu del Castell de Peralada està obert cada dia menys dilluns, i s'organitzen visites guiades a tot el complex, situat al convent del Carme, un edifici del segle XIV.

L&#039;exposició es troba a la biblioteca del Museu

L'exposició es troba a la biblioteca del Museu / Berta Artigas Fontàs

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad