Última hora

CASO PAREJA DE AYUSO La pareja de Ayuso propuso a la Agencia Tributaria asumir 8 meses de cárcel y 525.000 euros para evitar el juicio por fraude fiscal y falsedad documental

El BalcóEl Balcó
Sociedad

Què es pot fer per sobreviure a un infart?

Parlem amb el Doctor Bayés i amb l'Eduard, un pacient que ha tingut sort i ha salvat la vida

REPORTATGE. Què es pot fer per sobreviure a un infart?

REPORTATGE. Què es pot fer per sobreviure a un infart?

21:29

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1668624502311/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

L'Eduard Navarro s'encarrega de la web a SER Catalunya. A l'estiu, quan estava a la platja, es va començar a trobar malament. De seguida, pel mal al pit, es va pensar que tenia un infart i va demanar a la gent que estava amb ell que telefonessin al 112. Quan van arribar els serveis mèdics, es van adonar que sí, que tenia un infart, i van avisar l'helicòpter per arribar a l'hospital Josep Trueta de Girona tan aviat com sigués possible.

"Quan em van dir que l'hospital estava lluny i que havia d'anar-hi en helicòpter me les veia molt magres", reconeix. Allà, al Trueta, li van salvar la vida i va poder tornar a casa seva. Després, però, quan li van començar a fer proves, es van adonar que l'Eduard tenia problemes de colesterol, els triglicèrids alts i un tipus de diabetis. Feia anys que no s'havia fet controls ni anàlisis.

"Li hem perdut la por a l'infart"

El Doctor Antoni Bayés (cap del servei de cardiologia de l'Hospital Germans Trias i Pujol) ha anat prenent notes sobre les explicacions de l'Eduard i quan ha acabat d'explicar-se de seguida ha admès que hi ha "massa Eduards". "La gent li ha perdut la por a l'infart, pensen que en deu minuts li arreglen el problema i que pot seguir fent vida normal. Això passa per la xarxa contra l'infart que tenim i que és fabulosa, el problema és que la gent no canvia prou d'hàbits i de cada 100 infarts, 20 acaben en mort sobtada".

"La prevenció, Eduard, és el que no vas fer tu", li ha dit el Doctor a l'Eduard. El temps, explica, és clau, i el que s'ha fet abans també. S'ha de prevenir perquè hi ha factors que provoquen que un infart sigui més o menys greu, que aturi el cor o no. "Un grapat de nous i fruits secs fa que el greix cardiosaludable protegeixi les cel·lules del cor".

La higiene bucal també és important, assegura. "Quan tenim la boca bruta els gèrmens passen a la sang i això tampoc ajuda", diu. I per últim, la contaminació. El doctor ens ha explicat per què cada cop hi ha més casos d'infarts que arriben als hospitals i ens ha parlat de què es pot fer per prevenir.

'El Balcó' és el programa que s'emet cada tarda de 19.00 a 21.00 a SER Catalunya, presentat per l'Anna Puigboltas. Cada dia s'expliquen temes d'actualitat en profunditat o històries curioses que criden l'atenció. També hi ha espai pel debat i la conversa en profunditat, per les entrevistes a personatges rellevants i per les anàlisis concises. A més a més, cada tarda, sona la música que tria Joan Bofill i que s'ha d'escoltar aquell dia per un motiu concret.

Hi participen col·laboradors com Jordi Amat, Llucia Ramis, Clara Blanchar, Francesc-Marc Álvaro o Raquel Tulleuda, que conversen cada dilluns sobre temes de tota mena. Els dilluns també hi ha espai per 'Senzilles i tendres', una secció que explica històries d'amor sorprenents, i per Iago Moreno, que analitza temes d'actualitat relacionats amb les xarxes o les noves tendències.

Els dimarts analitzem les pantalles i el món de la comunicació amb la periodista Mònica Planas o amb Carmen Alcaraz, que barreja l'actualitat amb les seves obsessions culinàries. També escolem tranquil·lament la veu de Josep Ramoneda, que cada setmana entrevista alguna personalitat destacada. Dimecres és el dia d'Antoni Bassas, que s'asseu a l'estudi de SER Catalunya amb un tema per posar sobre la taula. Però també hi ha espai per als llibres (amb la Susanna Ruiz, que cada setmana en tria un) i per la secció d'Andrea Villoria 'Manual d'instrucció', on coneixem professionals del món judicial o policial. A més a més, l'egiptòloga Irene Cordón ens porta dos mil anys enrere.

Dijous treuen el cap pel Balcó les Parelles de Fet, dues persones que es troben inesperadament (no saben amb qui coincidiran) i que plantegen un tema que les preocupa. La parella varia cada setmana a partir d'una alineació molt potent: Olga Viza, Judit Mascó, Sílvia Soler, David Selvas, Guillem Solé, Ada Parellada, Anna Manso, Queco Novell, Pol Guasch, Manuel Fuentes, Victòria Pagès, Elisenda Roca, David Fernández, David Carabén, Nausicaa Bonnín, Santi Balmes i Judit Culell. També hi ha temps per l'oasi polític del programa o 'Joan i Miquel' (Joan Serra i Miquel Noguer) analitzen les qüestions importants de la setmana.

Divendres hi ha 'Ciència i Connexions', amb Jordi Mir i Salvador Macip, que es troben, un per comentar un tema i relacionar-lo amb el pensament o la filosofia, i l'altre per repassar les novetats científiques. Acabem la setmana amb els 'Plans de finde', una secció desacomplexada on en Joan Bofill, la Laura Estrada, en Joan Tejedor i l'Albert Prat recomanen què fer el cap de setmana.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00