El BalcóEl Balcó
Sociedad

"Una novel·la no podria explicar una història com aquesta"

'Lobo Negro' explica la història d'una amistat molt difícil d'analitzar

Lobo negro | Nick Jans

Lobo negro | Nick Jans

13:44

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1668613726315/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

"Difícilment es podria haver escrit una novel·la que expliqués una història tan rodona com ho és aquest llibre". Amb aquesta sentència arrenca la secció de la Susanna Ruiz d'aquesta setmana. Lobo Negro, historia de una amistad salvaje és el llibre que ha escrit Nick Jans i que publica Errata Naturae.

És el relat d'una amistat molt improbable, que és precisament el que la fa tan extraordinària. L'autor, un ex-guia de caçadors i la seva dona s'instal·len en una casa als afores de Juneau, la capital d'Alaska, just a tocar dels boscos i vora d'un llac, no en el casc urbà. Quan no feia massa que hi vivien, un vespre, passejant per la zona, el Nick va veure unes petjades a la neu, eren com de gos però molt grosses, de la mida de la seva mà. Va identificar-les ràpidament. Eren de llop, tot i que era molt estrany, tan a prop de la ciutat i en una zona molt transitada per excursionistes.

Uns dies més tard va sortir de dubtes perquè va veure, de lluny, sobre el gel, la figura inequívoca d'un llop negre. Va agafar els seus 3 gossos i se'n va anar cap a trobar-lo. El llop es va fer fonedís entre la vegetació, però pocs dies després va tornar a aparèixer a primera hora del matí. I des d'aquest primer matí, així cada dia, donant lloc a una relació extraordinària que va durar.

Set anys de relació

El llop va agafar confiança amb els humans i van arribar a interactuar, creant com una mena de joc, això sí, sense que Nick interferís mai a la seva vida salvatge. No volia menjar i tampoc estava ferit. Aquí sorgien les preguntes:

- La seva manada l'havia expulsat?

- S'havien mort els seus companys?

- S'havia escapat d'algun lloc?

Mai es va arribar a respondre a aquesta pregunta, però el que sí que n'ha sortit d'aquell contacte és una història inaudita, potser irrepetible, que ha deixat captivada la Susanna Ruiz i que ha explicat al programa 'El Balcó'.

"És meravellós", diu, "a banda de narrar la història compartida amb el llop, l'autor construeix la narració amb les entrevistes que va fer a veïns, visitants, periodistes, biòlegs i altres professionals del medi natural, i va sembrant el relat amb informació sobre l'espècie: hàbits alimentaris, l'època de zel, tècniques de caça (dels llops) i altres aspectes de la vida salvatge dels EUA, com la politica de conservació d'espècies, història sobre extinció, etc."

Una secció del programa 'El Balcó'

'El Balcó' és el programa que s'emet cada tarda de 19.00 a 21.00 a SER Catalunya, presentat per l'Anna Puigboltas. Cada dia s'expliquen temes d'actualitat en profunditat o històries curioses que criden l'atenció. També hi ha espai pel debat i la conversa en profunditat, per les entrevistes a personatges rellevants i per les anàlisis concises. A més a més, cada tarda, sona la música que tria Joan Bofill i que s'ha d'escoltar aquell dia per un motiu concret.

Hi participen col·laboradors com Jordi Amat, Llucia Ramis, Clara Blanchar, Francesc-Marc Álvaro o Raquel Tulleuda, que conversen cada dilluns sobre temes de tota mena. Els dilluns també hi ha espai per 'Senzilles i tendres', una secció que explica històries d'amor sorprenents, i per Iago Moreno, que analitza temes d'actualitat relacionats amb les xarxes o les noves tendències.

Els dimarts analitzem les pantalles i el món de la comunicació amb la periodista Mònica Planas o amb Carmen Alcaraz, que barreja l'actualitat amb les seves obsessions culinàries. També escolem tranquil·lament la veu de Josep Ramoneda, que cada setmana entrevista alguna personalitat destacada. Dimecres és el dia d'Antoni Bassas, que s'asseu a l'estudi de SER Catalunya amb un tema per posar sobre la taula. Però també hi ha espai per als llibres (amb la Susanna Ruiz, que cada setmana en tria un) i per la secció d'Andrea Villoria 'Manual d'instrucció', on coneixem professionals del món judicial o policial. A més a més, l'egiptòloga Irene Cordón ens porta dos mil anys enrere.

Dijous treuen el cap pel Balcó les Parelles de Fet, dues persones que es troben inesperadament (no saben amb qui coincidiran) i que plantegen un tema que les preocupa. La parella varia cada setmana a partir d'una alineació molt potent: Olga Viza, Judit Mascó, Sílvia Soler, David Selvas, Guillem Solé, Ada Parellada, Anna Manso, Queco Novell, Pol Guasch, Manuel Fuentes, Victòria Pagès, Elisenda Roca, David Fernández, David Carabén, Nausicaa Bonnín, Santi Balmes i Judit Culell. També hi ha temps per l'oasi polític del programa o 'Joan i Miquel' (Joan Serra i Miquel Noguer) analitzen les qüestions importants de la setmana.

Divendres hi ha 'Ciència i Connexions', amb Jordi Mir i Salvador Macip, que es troben, un per comentar un tema i relacionar-lo amb el pensament o la filosofia, i l'altre per repassar les novetats científiques. Acabem la setmana amb els 'Plans de finde', una secció desacomplexada on en Joan Bofill, la Laura Estrada, en Joan Tejedor i l'Albert Prat recomanen què fer el cap de setmana.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00