Sociedad

Lluís, de Girona 82: "No penso «no beuré mai més», penso «no beuré en les pròximes 24 hores»"

Girona 82, el grup d'Alcohòlics Anònims a la ciutat, celebra 40 anys

40 anys d'alcohòlics anònims a Girona

40 anys d'alcohòlics anònims a Girona

16:17

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/035RD010000000031919/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Només d'entrar a la pàgina web de l'entitat, indiquen que no són "cap secta, cap religió ni tenen cap afinitat política". Es troben dues vegades per setmana amb un únic objectiu: deixar de beure. Són els Girona 82, el grup d'Alcohòlics Anònims a Girona, que dissabte 26 de novembre celebren els 40 anys de la seva creació.

Avui a l'Aquí Girona ens han visitat en Lluís i l'Ignasi, que porten 29 i 3 anys sobris respectivament. Els hem conegut només pel seu primer nom, tal com fan a les trobades de Girona 82, per preservar la identitat de cada integrant. "L'anonimat és molt important per nosaltres" explica en Lluís, "hi ha persones que expliquen coses que no explicarien en cap altre context", assegura.

Cada sessió comença amb la llegida d'un text, que sempre és el mateix. Els integrants, una desena de persones, s'asseuen al voltant d'una taula, mentre un és l'encarregat de moderar. "Quan un parla, ningú l'intervé" assegura l'Ignasi, "no ens interpel·lem".

Gairebé cent anys d'Alcohòlics Anònims

Alcohòlics Anònims és una associació que neix gairebé fa 100 anys a la ciutat nord-americana d'Akron, després que un alcohòlic decidís compartir la seva experiència amb un altre, que també tenia problemes amb la beguda. "Després d'això, sorprenentment, van notar que disminuïen les ganes de beure, i van decidir tornar a trobar-se per mantenir-se sobris", explica en Lluís. En aquest sentit, l'Ignasi afegeix que "compartir i escoltar fa que en surtis més animat" i en Lluís afegeix que no ha conegut ningú que se n'hagi ensortit sol. "Anar a les trobades és com carregar les piles" explica en Lluís, "una vegada comences, hi has de continuar anant cada setmana".

Els dos coincideixen que no és senzill fer el pas i començar a anar a aquestes teràpies col·lectives. "De vegades la gent pensa "jo no estic tan malament", i la veritat és que si vens quan no estàs tocant fons, molt millor" assegura en Lluís. Per la seva banda, l'Ignasi explica que ell tenia moltes ganes de deixar la beguda, i que quan va descobrir alcohòlics anònims "s'hi va aferrar amb força".

"També hi ha gent que ve perquè vol aprendre a controlar la beguda" explica en Lluís, "i això no va així". Asseguren que una vegada ets alcohòlic, ho ets sempre. Malgrat això, des d'Alcohòlics Anònims tenen la seva filosofia pròpia: no parlen de "deixar de beure", sinó de "no beure en les pròximes 24 hores". I asseguren que no es tracta només de deixar de beure, sinó de deixar de beure i ser feliç.

Celebració dels 40 anys

Dissabte 26 de novembre celebraran els 40 anys del grup a Girona amb una reunió oberta. Participants de Girona 82 compartiran els seus testimonis, i després es farà un petit piscolabis ("amb aigua!" apunta l'Ignasi). Tot plegat a partir de les 11 del matí, al Centre Cívic de Sant Narcís. Amb aquesta celebració esperen que Alcohòlics Anònims arribi a totes les poblacions que encara no tenen grups formats, com Banyoles o Olot.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00