Sociedad

El Parlament demana la preservació de Ràdio Liberty

Insta la Generalitat, l'Estat i l'Ajuntamenjt a impulsar un projecte per rehabilitar aquest espai abandonat des de fa més de 20 anys

Ràdio Liberty. Imatge d'arxiu del 2019.

Ràdio Liberty. Imatge d'arxiu del 2019. / ACN

Girona

La Comissió d'Acció Climàtica del Parlament de Catalunya ha aprovat una proposta de resolució per preservar l'antiga Ràdio Liberty, a la Platja de Pals, i convertir l'espai en un memorial sobre la Guerra Freda. La resolució ha tingut un ampli consens polític i en ella el Parlament insta a l'Estat, la Generalitat i l'Ajuntament de Pals (Baix Empordà) a impulsar un projecte per impedir que l'espai, abandonat des de fa gairebé 20 anys, segueixi deteriorant-se.

En concret, la proposta -presentada pel PSC- demana evitar l'enderroc dels edificis de Ràdio Liberty -com pretenia l'Estat en un primer moment- i preservar el jaciment arqueològic de l'antic poble mariner de Pals, que va quedar enterrat sota la sorra en aquesta zona. El projecte ha d'estar enllestit en els pròxims mesos per poder optar a finançament europeu.

50 anys funcionant

Fa poc, el Consell Comarcal del Baix Empordà ja va declarar les instal·lacions de l'antiga emissora Bé Cultural d'Interès Local mentre que el jaciment de la vila marinera és Bé Cultural d'Interès Nacional.

Les emissions de Ràdio Liberty van començar el 1951 i l'activitat va cessar el 2001, 10 anys després del desmantellament de la URSS. Les potents antenes amb les que es bombardejava amb propaganda capitalista els països de l'est es van volar cinc anys més tard el 2006.

Des d'aleshores, l'espai -que forma part del Parc Natural del Montgrí, les Medes i el Baix Ter- ha estat espoliat, s'ha anat degradant i cap de les propostes que s'hi han volgut implantar -com el centre Aquam- han reeixit.

La plataforma Salvem Platja de Pals, que porta més d'una dècada fent campanya per la conservació de l'espai, celebra el pas fet al Parlament i considera que la preservació és fonamental per entendre què va ser la Guerra Freda i també el patrimoni mariner de Pals. Consideren que caldria fer-hi una rehabilitació amb la mínima intervenció possible i regular l'espai perquè no es massifiqui.

Podeu escoltar l'entrevista que hem fet a l'Aquí Girona al portaveu de Salvem Platja de Pals, Pau Bosch.

Pau Bosch, Salvem Platja de Pals

09:28

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1668766521851/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad