Ocio y cultura

Anna Punsí: "La Guàrdia Civil s'ha pres el programa com una crítica cap a ells"

Les periodistes Anna Punsí i Marta Freixanet presenten "La noia de Portbou"

Anna Punsí i Marta Freixanet, autores de "La Noia de Portbou"

Anna Punsí i Marta Freixanet, autores de "La Noia de Portbou"

14:35

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1669032258233/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Girona

El 4 de setembre de 1990 va aparèixer una noia jove penjada d'un pi a Portbou, sobre un monticle, davant de mar i al costat del cementiri. En aquell moment, ningú la va identificar, però 32 anys després, a l'abril d'aquest any, i gràcies a la feina del programa 'Crims' de TV3, es va aconseguir posar-li nom: Evi Anna Rauter. Era una noia italiana que el dia abans de ser trobada morta a Portbou, va dir a la seva família que aniria a passar el dia a Siena.

Ara, d'aquest cas se n'ha fet un llibre: "La noia de Portbou", editat per La Campana i escrit per Anna Punsí i Marta Freixanet, les dues periodistes que van liderar la investigació.

Un llibre a ritme de thriller però amb to de dietari, i que funciona encara que hagis vist els dos capítols que Crims ha dedicat al tema. Avui, Punsí i Freixanet han passat per l'Aquí Girona per presentar-lo, només uns dies després que la Guàrdia Civil emetés un comunicat en el qual asseguraven haver identificat la noia trobada sense vida a Portbou, l'any 1990. Un anunci, que segons elles, falta a la veritat, perquè assegura que van ser el cos qui es va posar en contacte amb la germana de la víctima. "Nosaltres vam fer partícips a la Guàrdia Civil en tot moment", assegura Punsí, "en canvi, ells, no van voler sortir mai a Crims ni reconèixer que van fer les coses malament", i afegeix que des d'un primer moment els agents van assumir que era un suïcidi i que s'han pres el programa com una crítica.

També han assegurat que la Interpol és una institució amb "poca transparència". "Ens van contestar amb un correu molt breu com venint a dir que el cas no era prou rellevant perquè ells s'haguessin de posicionar" apunta Punsí.

El llibre d'un cas, encara inacabat

Freixanet i Punsí coincideixen en dir que el que diferencia els episodis de ràdio i televisió de Crims amb el llibre, és "que també hi recollim el nostre punt de vista, com ho vivíem nosaltres amb cada troballa que fèiem" apunta Freixanet.

Un cas que encara ara té molts fronts oberts. Què va passar des que Evi desapareix a Florència fins que apareix penjada a Portbou? Es tracta d'un suïcidi o no? Freixanet i Punsí apunten que és un cas que "tenen molt present, i que quan tinguem temps, ho investigarem". Creuen que la clau es troba en els amics que van estar viatjant amb ella per Irlanda, poc temps abans de desaparèixer; igual que també els agradaria interrogar al grup d'austríacs que acampaven a Portbou aquella mateixa nit. La majoria no els han trobat encara. "Pensem que la Bàrbara és essencial, perquè era l'única dona que viatjava al grup, i creiem que ella seria el ganxo" apunta Punsí.

La germana d'Evi Anna Rauter

Les periodistes també han explicat la trobada amb la germana d'Evi Anna Rauter, Cristina. "Ens va impressionar molt" asseguren, "és molt reservada, no vam saber res de la seva vida". "No va deixar de fer cap pregunta" diuen "serena, valenta i ferma". Les periodistes apunten que al pi on es va trobar a la seva germana penjada no s'hi va voler acostar ni a tocar-lo, i, en canvi, al cementiri va ser un espai diferent per ella. "Crec que saber que la seva germana estava enterrada a un terra amb gespa i no al mig d'un bosc o al mar li va donar certa tranquil·litat" apunta Punsí.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad