Sociedad

Un estudi de la UdG constata que ni el confinament va aturar els assetjadors

El treball conclou que les dones amb feina tenen el doble de possibilitats de patir assetjament sexual i que la ràtio entre gais, lesbianes i bisexuals és més alta que entre els heterosexuals.

Les quatre investigadores Laura Vall-llosera, Gemma Renart-Vicens, Laura Serra i Carme Saurina.

Les quatre investigadores Laura Vall-llosera, Gemma Renart-Vicens, Laura Serra i Carme Saurina. / Universitat de Girona

Girona

Un estudi del grup de recerca en Estadística, Econometria i Salut (GRECS) de la Universitat de Girona (UdG), en col·laboració amb l'Escola de Salut Pública del ISCIII i la Universitat d'Alacant constata que les dones tenen el doble de possibilitats de patir assetjament sexual i que les joves no heterosexuals i amb feina són les víctimes principals. L'investigació també adverteix que ni el confinament va aturar els assetjadors. El treball ha estat publicat a la revista científica BMC Public Health i les dades d'han extret de 2.515 entrevistes a homes i dones de 18 a 35 anys de l'estat espanyol.

L'objectiu era analitzar la prevalença i els factors associats a l'assetjament sexual diferenciant els períodes d'abans, durant i després del confinament i els resultats indiquen que les dones tenien gairebé el doble de possibilitats que els homes de patir assetjament sexual (49 % vs 22,2 %) i que entre homes i dones heterosexuals, la prevalença estimada (31,5 %) va ser inferior a l'observada entre bisexuals (53 %), gais (39,2 %) i lesbianes (34,6 %).

Joves i internet

L'estudi també mostra que el percentatge de prevalença al grup d'edat de 18 a 24 anys va ser el doble de l'observat al grup de 30 a 35 i que durant el confinament, l'assetjament a través de canals digitals va augmentar (32,6 % vs 16,5 % abans i 17,8 % després) i va disminuir en espais públics (22,9 % vs 63,4 % abans i 54,4 % després).

El treball posa de relleu que l'assetjament sexual abans i després del confinament té lloc, majoritàriament, fora de l'àmbit de la llar, com a la feina o a classe i en entorns públics. El tancament temporal d'aquests espais com a mesura de fre a l'avenç del coronavirus va impedir l'assetjament presencial i aquest tipus de conductes es van traslladar a l'entorn digital.

A l'Aquí Girona hem parlat amb les investigadores de la UdG, Laura Serra i Gemma Renart.

Laura Serra i Gemma Renart, investigadores de la UdG

07:15

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1669034755023/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad