Sociedad

Creix un 75% el número de persones que van en bici a treballar o estudiar

Segons el Baròmetre de la Bicicleta a Espanya, el 64% dels barcelonins consideren que les administracions estan fomentant l'ús de la bicicleta, un percentatge que baixa fins al 34% quan es pregunta a Madrid

Acte de presentació del Baròmetre de la Bicicleta a Madrid / Mònica Peinado

Madrid

El nombre de persones que utilitzen la bicicleta diàriament a Espanya per anar a treballar o estudiar s'ha disparat després de la pandèmia. Segons el Baròmetre de la Bicicleta 2022, ara mateix hi ha un 75% més de ciutadans que el 2019 que cada dia va en bici a treballar o estudiar. L'enquesta reflecteix un increment del nombre de persones que utilitzen aquest vehicle i també de la intensitat amb què ho fan. A les grans urbs, els ciutadans tenen opinions diferents sobre si les administracions estan fomentant o no aquest mode de transport: a Saragossa, el 72% dels ciutadans considera que ho estan fent molt o bastant, un percentatge que baixa fins al 34% quan es pregunta a Madrid.

La Xarxa de Ciutats per la Bicicleta, amb la col·laboració del ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, ha encarregat a GESOP un nou baròmetre sobre la utilització de la bicicleta. I els resultats diuen que ara mateix a Espanya hi ha 11 milions de persones d'entre 14 i 70 anys que són usuaris habituals d'aquest vehicle, o cosa que és el mateix, que l'usen, com a mínim, un cop a la setmana. Són 3 milions de persones més, un 40% més, que al 2019. El president de la Xarxa de Ciutats per la Bicicleta, Antoni Poveda, ha explicat que fa 3 anys era impossible preveure un salt d'aquesta dimensió, però que la pandèmia i els carrils bici que moltes ciutats han impulsat expliquen aquest creixement.

Poveda ha assegurat que aquestes xifres es consolidaran, entre altres coses, perquè la venda de bicicletes urbanes no s'ha aturat. El secretari general d'Infraestructures del Ministeri de Transports, Xavier Flores, hi coincideix. Diu que no és una moda, que la bici ha vingut per quedar-se i créixer. De fet, segons aquesta enquesta han crescut tots els tipus de desplaçament en bicicleta, els que es fan per anar a treballar o estudiar, per altres motius quotidians, per passejar o per fer esport.

Ajudes per infraestructura ciclista

Xavier Flores ha assegurat que la bicicleta ha estat la gran oblidada de la segona meitat del segle XX i que les administracions han de treballar ara per revertir aquesta situació. Diu Flores que s'ha demostrat que "quan es posa infraestructura la gent surt a pedalar". En aquest sentit, ha explicat que avui mateix s'han publicat al BOE les bases per concedir 10 milions d'euros en subvencions a municipis de menys de 50.000 habitants perquè desenvolupin carrils i vies ciclistes. El secretari general d'Infraestructures també ha explicat que el govern crearà un grup de treball interministerial en el qual estaran implicats tots els departaments que tinguin alguna cosa a veure amb aquest vehicle i els usos que els dona la ciutadania.

Accidents i robatoris

La necessitat de millorar les infraestructures per oferir espais segurs per les bicicletes és fonamental si es vol fer créixer aquest vehicle. Especialment perquè els enquestats asseguren que el gran fre a la bicicleta a les ciutats és la perillositat que comporta circular entre la resta de vehicles.

El Baròmetre també analitza l'accidentalitat i els robatoris. I conclou que, malgrat l'augment de la utilització de la bicicleta, no han crescut cap de les dues coses. Es mantenen en els mateixos percentatges que el 2019. El 17% dels ciclistes diuen que han patit un o més accidents en els últims 5 anys i el 18% asseguren que han sigut víctimes d'un o més robatoris en aquest mateix període.

Diferències entre Madrid i Barcelona

L'enquesta ha preguntat als ciutadans de les principals ciutats espanyoles quina opinió tenen sobre l'actuació de les administracions per potenciar la utilització de la bicicleta i per la xarxa de carrils bici. Les diferències són considerables en funció de la ciutat.

Els valencians són els que tenen millor opinió sobre el paper que està jugant l'Ajuntament i la resta d'administracions per potenciar l'ús de la bicicleta a la ciutat. El 72,2% asseguren que estan fent molt o prou en aquest sentit. Darrere de València ve Barcelona on el 64,5% dels ciutadans diuen que les administracions estan fent molt o prou per fomentar la utilització de la bici. En canvi, els poders públics surten més mal parats a Madrid. Aquí només un 34% dels ciutadans considera que s'està fent molt o prou per potenciar aquest vehicle.

De fet, només un de cada 4 madrilenys creu que a la seva ciutat hi ha prou vies ciclistes. En aquest sentit, el president de la Xarxa de Ciutats per la Bicicleta, Antoni Poveda, ha recomanat als que van en bici per "molta prudència i, si és possible, agafar el transport públic perquè és realment perillós". Poveda ha posat el carril bici que s'està fent a la Castellana com un exemple d'infraestructures que podem millorar la situació.

En el cas de Barcelona, gairebé la meitat dels ciutadans enquestats consideren que sí que hi ha vies ciclistes suficients a la ciutat.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad