Sociedad

RENFE mantindrà l'oferta d'AVANT entre Figueres i Barcelona quan trenqui amb l'operador francès SNCF

Ho farà a mitjans de desembre i també ha anunciat que incrementarà les places un 15% respecte al 2019.

Un tren AVE.

Un tren AVE. / ACN

Girona

Renfe mantindrà l'oferta de trens AVANT entre Figueres i Barcelona un cop es trenqui la societat que tenia amb l'operador francès SNCF i les dues empreses deixin d'operar conjuntament l'alta velocitat entre la capital catalana i París.

El trencament amenaçava tres freqüències d'AVANT per sentit d'una línia molt demandada per motius laborals però Renfe confirma que mantindrà l'oferta actual (13 per sentit) i que, en paral·lel, augmentarà un 15% les places en relació a les que hi havia abans de la pandèmia.

N'ofertarà 42.500 setmanals. Aquest increment és possible perquè SNCF no oferia places de tarifa AVANT als seus trens i Renfe sí. L'operador espanyol posarà un nou AVANT en circulació amb horaris similars als actuals del Barcelona-París, que surt de la capital catalana cap als volts de les 9 del matí i té la tornada a primera hora de la tarda.

Fi del servei conjunt

Renfe i la francesa SNCF operen conjuntament el servei d'alta velocitat Barcelona-París des del 2013 i a part de la connexió amb la capital francesa també inclou els trajectes fins a Marsella i Lió. A mitjans de febrer, però, l'operadora francesa va comunicar a Renfe la decisió unilateral de no renovar aquesta aliança i això voldrà dir que a partir de l'11 de desembre, els trens de Renfe no podran creuar la frontera perquè encara no té autorització.

Renfe s'ha mostrat molt crítica amb SNCF i adverteix que la fi de la societat conjunta obliga a reconfigurar "els serveis amb França", que queden supeditats a tràmits "tècnics i administratius" que han de ser aprovats per les autoritats franceses. Entre aquests, hi ha per exemple, que s'avali la formació dels maquinistes o que el govern francès certifiqui que els trens de Renfe tenen totes les garanties per circular per la xarxa ferroviària de l'estat veí.

Tot i aquest escenari, i que encara no se sàpiga què passarà amb les connexions que operava Renfe fins a Marsella i Lió, l'operador estatal subratlla que l'oferta s'ha reprogramat "per mantenir les freqüències actuals" d'Avant entre Figueres i Barcelona. I aquí, de fet, Renfe també recorda que, en l'actual mercat liberalitzat, ella és "l'única empresa ferroviària" que comunica Girona i Figueres "amb la resta de Catalunya, Saragossa, Madrid i el corredor mediterrani" a través de la línia d'alta velocitat.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad