Ocio y cultura

Un holograma al Museu Dalí

L'exposició "Transgredint la venus" es podrà veure a l'equipament fins a la tardor de l'any vinent

L'Aquí Girona visita "Transgredint la venus", al Museu-Teatre Dalí

L'Aquí Girona visita "Transgredint la venus", al Museu-Teatre Dalí

15:20

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1669284698939/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Figueres

El Teatre-Museu Dalí de Figueres acull una nova exposició temporal, "Transgredint la venus". Una mostra que recull el vessant més transgressor del pintor a través de les dues reinterpretacions que va fer de la Venus de Milo, l'any 1936 i el 1964. La primera, Dalí la va crear en un moment "on sentia que havia aconseguit la fama en el moviment surrealista que perseguia", apunta Laura Bartolomé, la comissària de l'exposició. Venia d'exposar al MoMA de Nova York, i es trobava en un moment de satisfacció i reflexió. "Amb la reinterpretació de la Venus, torna al marc clàssic, però la transgredeix amb els calaixos, genuïnament surrealistes i pertanyents a l'imaginari de Dalí" conclou.

La curiositat és que la peça original està a Chicago, i a la Sala de les Lògies del Museu Dalí se'n pot veure un holograma. Una pantalla extraplana permet veure la peça a escala real, i va girant per veure l'exemplar a 360º. De fet, Dalí ja va crear hologrames als anys 70, fruit de la col·laboració amb el Premi Nobel de la física, Dennis Gabor. "Creiem que Dalí estaria encantat" assegura la comissària.

El préstec digital persegueix un propòsit triple, assegura la comissària. El primer, conservar l'obra d'art original, que és de guix i, per tant, fràgil. El segon, la sostenibilitat en els préstecs internacionals en un context com l'actual. I finalment, els permet explorar les possibilitats que ofereix la tecnologia al servei del discurs expositiu.

Al costat de l'holograma, hi ha la peça de la Venus de Milo que va fer Dalí el 1964. En aquest cas es tracta d'una peça de bronze, amb patinats de color blanc. Segons la comissària, "exposar el guix al costat del bronze era bàsic per entendre el procés de creació i la vida de la mateixa escultura".

A banda de les dues escultures, també s'hi exposa un oli, tres dibuixos, una peça de material preparatori, 15 fotografies, tres fullets, dues revistes, dos llibres i un fragment del film 'Autoportrait mou'. Tot plegat, amb l'objectiu d'explicar millor i contextualitzar el procés creatiu de l'obra.

L'exposició es podrà visitar fins a la tardor de l'any que ve a la Sala de les Lògies del museu.

Apostar per la tecnologia

Fa pocs dies des de la Fundació Dalí va presentar resultats de l'últim any, que revelaven que s'ha arribat al 75% dels visitants del 2019. Un dels objectius de cara al futur, apuntava la memòria és apostar per la tecnologia per facilitar l'accés. Montse Aguer, directora del Museu, ha explicat que l'ús de les tecnologies és crucial pel Museu. "Hem de diversificar públics i estratègies, i la mostra "transgredint la Venus" és una bona mostra de presencialitat i virtualitat". Malgrat això, ha assegurat que la finalitat continua sent que "es visiti el triangle dalinià i el paisatge que el rodeja".

Aguer també ha explicat que creu que l'ús de la tecnologia anirà a més als museus, "igual que hi va a les nostres vides". "Estem al servei del visitant" assegura, "no tenim el mateix visitant que fa vint anys, i ens toca obrir-nos a altres discursos, a altres maneres d'explicar".

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad