Sociedad

Amb veu de dona

La necessitat de mesures estructurals que permetin la conciliació, la manca de polítiques públiques pels cuidadors o la invisibilització de les dones al llarg de la història han estat alguns dels temes de la jornada

Maite Egoscozábal, sociòloga de Malasmadres, i Judit Montserrat, presidenta de Tecletes, durant el primer debat de la jornada / Jordi Cartañá

Tarragona

El Seminari de Tarragona s'ha omplert de gom a gom aquest dijous per escoltar diferents debats al voltant de la dona. La sororitat ha ressonat durant més de dues hores, teixint complicitats entre els assistents per l'empatia que generaven la majoria de reflesions de les ponents, provinents de diversos àmbits i amb moltes reivindicacions per fer.

Amb Veu de Dona. 'La conciliació abans i després de la pandèmia'.

36:00

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1669385039913/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

La conciliació abans i després de la pandèmia i la factura que aquesta ha passat a les famílies ha estat la temàtica de la primera taula rodona. La sociòloga del reconegut club Malasmadres, Maite Egoskozábal, ha explicat els resultats dels darrers estudis de l'associació Yo No Renuncio, que deixen molt clar que la conciliació no és només teletreball sinó que calen polítiques públiques al darrere per poder-la afavorir. L'ha acompanyat la presidenta de Tecletes, Judit Montserrat, una associació que treballa per oferir oci familiar i donar exemple de la corresponsabilitat a través de la seva pròpia quotidianitat. Montserrat ha reivindicat més espais per a nens a les ciutats, que a nivell urbanístic no són massa amables per als més petits.

La sala, plena de gom a gom / Jordi Cartañá

Les conseqüències post-Covid en clau de gènere són evidents: el que hem viscut en els darrers dos anys ha tingut greus repercussions econòmiques i socials per a les dones que ha desgranat Míriam Giménez, referent del programa d'atenció a les dones en situació vulnerable de Creu Roja Tarragona. L'entitat també ha vist com els registres de víctimes de violència masclista estan en augment. Pel que fa a les dades d'aquesta xacra, la professora de Dret Constitucional de la URV Neus Oliveras ha explicat que fins el 2003 les dones que la patien no es comptabilitzaven específicament com a víctimes de la violència masclista. Durant la pandèmia, les farmàcies van tenir un paper de detecció clau, segons Tània Piqué, vicepresidenta del Col·legi de Farmacèutics, ja que eren els únics sanitaris que estaven a peu de carrer. Totes tres han coincidit en que cal un sistema nacional de cures, ja que aquestes recauen en les dones, que han de fer moltes renúncies per la manca de polítiques públiques en aquest sentit.

Amb Veu de Dona,'Les conseqüències post Covid en clau de gènere'.

25:51

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1669385393708/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Tània Piqué, Neus Oliveras i Míriam Giménez / Eva Hidalgo

El tercer debat s'ha centrat en l'empoderament sexual, en el que l'autoestima hi juga un paper clau tal i com ha apuntat la psicòloga Neus Pi, col·laboradora del centre Psicoedúcate, qui també ha parlat del fet que el plaer femení històricament s'hagi menystingut. Ha compartit espai amb Vicky Ruiponce, que fa tres anys va iniciar la transició de gènere i que ha explicat la doble discriminació que pateix, com a transexual i com a dona.

Amb Veu de Dona. L'empoderament Sexual.

19:08

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1669716608247/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Vicky Ruiponce i Neus Pi / Jordi Cartañá

La descoberta d'àmbits tradicionalment masculinitzats ha estat el tema que ha conclòs l'edició d'enguany del 'Amb veu de dona'. La historiadora Aïda Sánchez ha parlat de la invisibilització de la dona al llarg de la història, i la directora de Mas Miró, Elena Juncosa Vecchierini ha profunditzat en les grans oblidades de la història de l'art, on fins i tot hi ha obres fetes per dones i signades per homes. La majoria d'equipaments culturals encara estan dirigits per homes i ella reivindica la necessitat de trencar aquest sostre de vidre per aportar una nova mirada als museus. Ambdues han compartit taula amb Helena Llagostera, castellera de la Colla Joves Xiquets de Valls: quan era només una nena va plantar cara a tothom per fer realitat el seu somni de fer castells quan a les colles només hi havia homes. Ha estat també la primera (i única) cap de colla d'una colla de gamma extra.

Amb Veu de Dona. Descoberta de rols tradicionalment masculinitzats

25:20

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1669716336632/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Helena Llagostera, Aïda Sánchez i Elena Juncosa

La consellera de Feminismes i LGTBI de l'ajuntament de Tarragona, Cinta Pastó, ha clos l'acte precedint l'actuació final del grup Lenand.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad