Aquí CatalunyaAquí Catalunya
Sociedad

La incineradora de Sant Adrià del Besòs genera cada dia 30 tones de cendres no reutilitzables

El 75% de les deixalles que s'incineren queden eliminades, però hi ha un 3% de cendres volants que no es poden valoritzar i que, després de ser tractades, s'acumulen als abocadors

REPORTATGE. La incineradora TERSA genera cada dia 30 tones de cendres no reutilitzables

REPORTATGE. La incineradora TERSA genera cada dia 30 tones de cendres no reutilitzables

09:21

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1669708055977/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

La incineradora TERSA de Sant Adrià del Besòs rep el 25% dels residus del contenidor gris que es llencen a l'Àrea Metropolitana. Són les escombraries que no poden reciclar-se, les descartades. Burilles de cigarreta, bolquers, plàstics bruts, mocadors usats, la pols que queda després d'escombrar... A la planta de TERSA es fan diversos processos de valorització d'aquests residus, però la majoria acaben incinerats. Cada any es cremen 340.000 tones de deixalles.

De tot el que es crema, un 75% s'elimina definitivament, però es generen nous residus que es divideixen en dos tipologies: per una banda hi ha l'escòria, un material que es pot reciclar i que s'utilitza, sobretot, per fer el quitrà amb el qual es construeixen les carreteres. I per l'altra, les cendres volants que no es reciclen, que són recollides i tractades per una unitat especialitzada que les acaba dipositant a un abocador. Malgrat ser només un 3% del que queda de totes les escombraries, es generen cada dia 30 tones de cendres volants, o el que és el mateix, 10.200 tones a l'any. 30.000 quilos de residus no reciclables cada dia.

Des de TERSA demanen posar en valor el fet que s'eliminin 3 de cada 4 quilos de residus, que amb la seva incineració creen energia elèctrica.

El procés de les cendres volants

Les cendres volants són l'últim residu, el més petit, que queda després d'una incineració. Per tal que no campin al seu aire, es fa un tractament especialitzat abans de posar-les als abocadors, un procés que es diu inertització. Per fer-nos una idea, les cendres acaben sent com una pedra, es fan servir materials perquè quedin estables, de forma sòlida i així puguin anar als abocadors, com si passessin per un procés de premsat. Sempre se'ls fa un tractament previ abans d'anar a aquests espais.

Más información

Els abocadors tenen activitat diària, i al final del dia es cobreixen els residus amb una capa de sorra per acabar d'assegurar que no puguin sortir volant, contaminant el medi ambient en general i les zones properes a la instal·lació de manera particular.

"S'està fent bé el procés amb aquestes cendres. Si tu tens un residu i saps exactament què hi ha, podries separar les cendres i intentar reutilitzar-les, però no compensa. És un procés que comporta molt consum d'enegia i de recursos, es podria buscar quina part de les cendres són residus metàl·lics i valoritzar-los, però no sortiria a compte". Qui parla és Pilar Marco, la coordinadora del Màster d'Enginyeria Ambiental de la Universitat de Barcelona. Considera que TERSA no pot anar més enllà en la valorització d'aquestes cendres, i que per tant el procés està ben executat, i també demana consciència als ciutadans sobre com consumim. "Amb els residus que arriben es fa el que es pot, el més important és saber per què en generem tants i què podem fer des de casa per capgirar la situació", diu Marco atenent la trucada de SER Catalunya.

TERSA, conflicte obert amb els veïns i la Fiscalia de Medi Ambient

La Fiscalia de Medi Ambient té oberta una investigació a TERSA per, pressumptament, vulnerar la normativa que obliga a cremar tots els residus, com a mínim, a una temperatura de 850 graus. Aquesta temperatura es calcula fent servir diferents variables: volum de deixalles, temperatura ambient, tipus de material... Un algoritme determina quina és la potència necessària per arribar-hi. La fiscalia investiga si aquest algoritme treballa amb les dades adequades o si, tal i com denuncien les entitats ecologistes, la temperatura no està monitoritzada i es fa el procés d'incineració amb variables aleatòries.

Fa anys que entitats veïnals de Sant Adrià del Besòs es queixen de les males olors i de les emissions contaminants de la incineradora, que té una xemeneia molt visible des de la ciutat

Fa anys que entitats veïnals de Sant Adrià del Besòs es queixen de les males olors i de les emissions contaminants de la incineradora, que té una xemeneia molt visible des de la ciutat / SOPA Images

El fiscal delegat de Medi Ambient Antoni Pelegrín assegurava en la seva denúncia que la planta no està controlant com toca la normativa de la temperatura a la que s'han de cremar els residus, i que això genera emissions contaminants superiors a les permeses.

Des de TERSA asseguren que l'algoritme s'ha fet amb enginyers i tenint en compte totes les dades possibles, i fonts de l'empresa expliquen a SER Catalunya que estan tranquils i han aportat als tribunals tota la documentació que se'ls ha demanat. Fa anys que entitats veïnals de Sant Adrià del Besòs es queixen de les males olors i de les emissions contaminants de la incineradora, que té una xemeneia molt visible des de la ciutat.

La incineradora es remet a un informe del CSIC que determinava que la contaminació a Sant Adrià del Besòs, als barris més propers a la planta, és més baixa que a molts barris de Barcelona com per exemple l'Eixample. L'informe diu que cap dels components tòxics de l'aire supera els permesos per la Unió Europea.

Oriol Soler Pablo

Oriol Soler Pablo

Redactor de informativos en Ràdio Barcelona, especializado en medio ambiente, biodiversidad y emergencia...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00