Hora 14 CatalunyaHora 14 Catalunya
Sociedad

Circular per la C-32 entre Cubelles i El Vendrell serà gratuït a partir del 2023

La Generalitat assumirà el pagament dels desplaçaments interns entre aquests dues poblacions amb un cost de 2,5 milions d'euros anuals

Vehicles circulant per la C-32 al seu pas per l'antic peatge d'Arenys de Mar / Jordi Pujolar

En uns mesos, circular per la C-32 entre Cubelles i El Vendrell serà gratuït. El conseller de Territori, Juli Fernández, ha anunciat que la Generalitat subvencionarà els trajectes interns en aquest recorregut per intentar reduir el volum de trànsit de la C-31, que travessa els nuclis de Segur de Calafell, Cunit i Cubelles. El cost d'aquesta mesura, que entrarà en vigor durant el primer trimestre de l'any que ve, pot arribar als 2,5 milions d'euros anuals.

Qui se'n beneficiarà

La gratuïtat beneficiarà tots els vehicles (motos, turismes, furgonetes, camions de gran tonatge...) que facin trajectes interns entre El Vendrell i Cubelles, no al trànsit de llarg recorregut. El conseller, Juli Fernández, ha explicat després de la reunió de la Taula de Mobilitat del Penedès que l'objectiu és que l'autopista acabi funcionant com una ronda gratuïta per al trànsit local. La voluntat és desviar cap a la C-32 una part dels 22.000 vehicles diaris que passen per la carretera C-31, una via que travessa Segur de Calafell, Cunit i Cubelles.

Segons estimacions del departament de Territori, un de cada 4 d'aquests vehicles, una mica més de 5.000, podrien passar a l'autopista quan sigui gratuïta en el primer trimestre de l'any que ve. Aquest transvasament incrementarà la seguretat i reduirà la contaminació en els nuclis urbans.

Com es pot accedir a la gratuïtat

Per beneficiar-se de la gratuïtat, els conductors hauran de descarregar-se l'aplicació Awai, disponible per a IOS i Android, o tenir un sistema de telepeatge, el VIA T.

D'altra banda, la Generalitat augmentarà fins el 50% el descompte per la mobilitat obligada entre Castelldefels i Sitges que ara és del 40%.

Resposta dels alcaldes

Els ajuntaments del Penedès consideren que és un pas històric, però que cal fer més. L’alcalde de Cunit, Jaume Casañas, diu que aquesta decisió millora la vida de la gent d’aquests poblacions. Afegeix que era una reivindicació històrica que la C-32 fes de ronda, d’auxili, d’una C-31 molt saturada. Però recorda que és una solució parcial que afecta el trànsit local i no el de llarg recorregut i per això considera que s’ha de seguir treballant. En el mateix sentit s’ha pronunciat Kenneth Martínez, alcalde de El Vendrell. Martínez diu que és bona notícia en clau interna, però que encara queda pendent la comunicació amb Barcelona o Tarragona.

Martínez ha apuntat que encara s'ha de seguir treballant per aconseguir al final que la C-31 i la N-340 deixin de ser carreteres que parteixen ciutats i passin a ser un carrer més de les poblacions.

Diversos activistes caminant per on s'havia de construir la carretera
 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00