Aquí CatalunyaAquí Catalunya
Sociedad

Les mares monoparentals: "La societat premia les famílies tradicionals, la resta ens trobem molts entrebancs"

Famílies monoparentals demanen flexibilitat i empatia a l'administració

REPORTATGE. Famílies monoparentals demanen flexibilitat i empatia a l'administració

REPORTATGE. Famílies monoparentals demanen flexibilitat i empatia a l'administració

19:57

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1669801642232/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

"La principal lluita que tenim és amb la conciliació familiar, és molt complicat per nosaltres", explica l'Adriana Lázaro Domínguez. És la mare de l'Ayla i és monoparental. Ella i la Sandra Barrera Sutorra, mare monoparental del Martí, han visitat l'Aquí Catalunya amb dos bebès que no arriben a l'any. "Si el meu fill es posa malalt només tenim una xarxa, la de la mare", coincideixen. Els familiars i amics les ajuden amb tot el que poden, però a la societat encara li costa comença a reconèixer la seva existència: "Totes documentacions van destinades als pares i mares, tant costa parlar de famílies?", apunta la Sandra.

Ambdues estan reconegudes com a famílies monoparentals a Catalunya, però en l'àmbit estatal aquest reconeixement encara no ha arribat. De fet, ahir s'hauria d'haver aprovat la nova llei de famílies, però s'ha ajornat per la manca d'entesa entre PSOE-Podemos. "Aquesta llei milloraria molt la situació", analitza l'Adriana. Encara que l'ajudes en l'àmbit autonòmic ja existeixen, expliquen que els hi costa molt poder agilitzar els tràmits: "Hi ha llistes d'espera de sis mesos per tenir el carnet de família monoparental, és complicat aconseguir-ho". A més, critiquen que per poder reclamar, en moltes ocasions, "has d'anar a judici i t'has d'empobrir".

"Riem per no plorar", critica l'Adriana sobre les ajudes de l'administració."Quan em va arribar la carta de la seguretat social que em deia que no podia ampliar la baixa maternal em vaig posar a plorar, ja sabia que passaria, però vaig pensar: això és el sistema", recorda la Sandra. "La societat premia les famílies tradicionals, totes les que sortim de la normal ens trobem molts entrebancs". Per sort, algunes iniciatives han facilitat que la Sandra i l'Adriana s'hagin conegut gràcies a una associació de mares solteres, "entre nosaltres ens donem suport".

L'esborrany de la nova llei de famílies

Ahir s'hauria d'haver aprovat la nova llei de famílies, però s'ha ajornat per la manca d'entesa entre PSOE-Podemos. L'esborrany preveu permisos retribuïts per atendre familiars que estan, per exemple, malalts. A més, l'avantprojecte, segons les fonts, amplia la renda criança de 100 euros al mes per cada menor de fins a tres anys a càrrec de les famílies que rebin una prestació per desocupació o hagin cotitzat un mínim de dies. Segons fonts de Drets Socials, la norma també inclou un nou permís parental de vuit setmanes, que es pot gaudir de forma contínua o discontínua fins que el menor faci vuit anys.

D'acord amb aquesta llei, tindran els mateixos drets que les famílies nombroses, les famílies monomarentals amb dos fills, les famílies amb dos fills on un ascendent o descendent tingui discapacitat i les famílies amb dos fills encapçalades per una dona que hagi patit violència de gènere o per un cònjuge que hagi obtingut la guàrdia i la custòdia exclusiva sense dret a pensió d'aliments. El departament que dirigeix Ione Belarra aspirava que el permís retribuït per cuidar familiars o convivents fora de set a l'any, ampliable a nou si calia desplaçar-se a una altra comunitat, però finalment, després de llargues negociacions amb Hisenda que han anat endarrerint la llei, queda a cinc dies.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00