Política

El Parlament rebutja el pessebre per Nadal

La Mesa no ha volgut repetir la iniciativa de Laura Borràs, però sí que ha mantingut l’arbre de Nadal

Pessebre del Parlament de Catalunya el Nadal del 2021

Barcelona

Un arbre de Nadal de gairebé cinc metres presideix des del 29 de novembre l’escala d’honor del Parlament de Catalunya, afegint llum i ambient nadalenc a l’espai interior més visible de la cambra catalana. És el segon any consecutiu que el Parlament s’engalana en aquestes dates, però a diferència de l’any passat, enguany la Mesa encapçalada per Alba Vergés no ha volgut instal·lar-hi un pessebre, una iniciativa que va adoptar també Laura Borràs com a presidenta de la cambra i a la que, a diferència de l’arbre, no s’hi ha donat continuïtat.

Fonts d’Esquerra argumenten que la determinació de no instal·lar un pessebre a la cambra respon a una decisió col·lectiva de la Mesa pensant en la laïcitat de les institucions, i que s’ha retornat al que tradicionalment s’havia fet. La deliberació no va estar exempta de debat, apunten altres fonts parlamentàries, perquè hi havia temor que els pessebristes no encaixessin bé la negativa. I no anaven errats.

Els arguments de la cambra no convencen a la Federació Catalana de Pessebristes, que enguany havia tornat a oferir els seus serveis per cedir i instal·lar la representació del naixement sense cap cost per l’erari públic. “Lamentem que el Parlament de Catalunya no estigui al costat de la cultura popular i del patrimoni cultural del nostre país”, ha afirmat el president de l’entitat en declaracions a SER Catalunya. Fa un any, la Federació va col·laborar gratuïtament en el muntatge d’un pessebre que es va col·locar al vestíbul de la cambra, amb una obra de Lluís Carratalà cedida pel Grup Pessebrista de Castellar del Vallès.

Arbre de Nadal del Parlament de Catalunya

Laura Borràs va decidir incorporar aquesta tradició nadalenca al Parlament i ho va comunicar a la Mesa. Enguany Vergés ha optat per mantenir parcialment la iniciativa: l’arbre de Nadal repeteix però amb una decoració diferent dedicada a la salut mental. Més de 50 boles confeccionades per l’associació Salut Mental Catalunya i Àuria Grup guarneixen l’arbre d’aquestes festes, amb frases escrites per participants, formadors i voluntaris de l’entitat, substituint així les postals de la Institució de les Lletres Catalanes, entitat que havia presidit Borràs anteriorment, que omplien l’arbre de fa un any de versos de la cultura catalana. L’arbre ha estat ofert al Parlament per l’associació de Cultivadors d’Arbres de Nadal i per l’ajuntament d’Espinelves, que van ser rebuts per la vicepresidenta Alba Vergés.

Les primeres reaccions

Malgrat que el pessebre només ha estat present a la cambra una sola vegada, la notícia ha encès la indignació de diversos representants polítics de Junts per Catalunya. La presidenta suspesa, Laura Borràs, ha lamentat que s'hagi decidit prescindir del naixement. També l'expresident de la Generalitat Quim Torra ha titllat la decisió de "patètica" perquè "l'arbre de Nadal és tan poc laïc com un pessebre" i ha demanat que el tornin a posar "i no s'oblidin del tió". De la seva banda, l'exconseller Josep Rull també ha qüestionat la decisió de la Mesa: "Estem molt malament", ha expressat a les xarxes socials.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad