Sociedad

Del cor de Francino a l'al·legat d'Aimar Bretos: la gala dels Ondas que va reivindicar l'amor i la veritat

Ràdio Barcelona ha celebrat aquest dimecres la 69a edició dels guardons que reconeixen el talent del sector audiovisual

Momentos especiales de la gala de los premios Ondas 2022. / José Irún

Barcelona

La nit dels Premis Ondas és una de les més especials per a qualsevol que es dediqui al sector audiovisual i per a tots els oients i teleespectadors que gaudeixen amb els seus projectes. Des de fa 69 anys, la ciutat de Barcelona es vesteix de gala per reconèixer la feina de desenes de professionals i aquest dimecres a la nit s'han entregat 22 guardons, tant en l'àmbit nacional com internacional.

Aimar Bretos i Llum Barrera han presentat la cerimònia en què hi ha hagut moments per reconèixer el periodisme de qualitat, un discurs molt aplaudit sobre la guerra d'Ucraïna o un homenatge a Jesús Quintero per part de Juan Carlos Ortega.

Un dels grans protagonistes d'aquesta edició ha estat Carles Francino, que ha rebut l'Ondas a la seva trajectòria, estretament lligada a la Cadena SER després d'estar 10 anys al capdavant de 'La Ventana' i després de presentar l'Hoy por Hoy durant 7 temporades. Reconeixia que estava emocionat des de primera hora i confessava que s'ha proposat no amagar els seus sentiments, com ha demostrat en aquesta gala dedicant el premi a la seva dona: “Dedico aquest premi a una persona que comparteix la meva vida primer en l'àmbit professional i després en el personal. Aquest últim any i escaig ho ha passat molt malament, fotuda per la COVID persistent i malgrat tot això fa millor la meva vida cada dia. Ho diré: Gema, t'estimo".

Carles Francino agradece que los Ondas reconozcan sus 40 años de trayectoria y dedica un emotivo "te quiero"

Francino també ha volgut reivindicar el periodisme que evita el soroll i no enfanga: "Tenir mig país encabronat amb un altre mig és un nefast projecte de futur i la nostra obligació és combatre-ho denunciar-ho i, en la mesura del possible, temperar-ho".

El seu gran amic Andreu Buenafuente també ha recollit el cavallet alat per 'Late Motiv', un programa que diu que "li va canviar la vida" i que va fer que es tornés a enamorar de la televisió "quan estava en una època rara". Durant la gala ha fet un discurs molt divertit, però també emotiu tot recordant a un amic que li deia l'altre dia si estava jubilat.

Buenafuente y el discurso más divertido de los Ondas: "Estáis premiando a un jubilado"

El presentador de 'Saber y Ganar', Jordi Hurtado, és un altre dels periodistes que han acaparat totes les mirades aquesta jornada. Després de 25 anys d'emissió, el concurs rep l'Ondas a Millor programa d'entreteniment i, bromes a part sobre la seva immortalitat, l'equip no pot estar més feliç, com el mateix presentador va explicar a la SER després de conèixer la decisió del jurat. Aquest dimecres, ha destacat que el seu programa és "el planter de participants en totes les cadenes", ha fet una crida als responsables de les cadenes perquè sàpiguen atraure els joves "les pantalles dels quals són altres" i ha sentenciat que "la feina ben feta també agrada".

El Món a Rac 1, l'espai radiofònic de Jordi Basté que ha rebut el premi al millor programa: "No hem inventat res, però ho hem dinamitat gairebé tot", deia el periodista, que ha recordat el poder d'acompanyar de la ràdio.

Jordi Baste

El dolor de les guerres

Els Ondas valoren el periodisme de rigor i la importància de l'anàlisi i el context per entendre l'actualitat. En aquesta edició, Ràdio Barcelona ha volgut destacar la tasca de RTVE i els seus corresponsals a la guerra d'Ucraïna, així com el documental C'rimes de guerre, avec els investigadors a Ukraine', de Ràdio Télévision Suisse. Fran Sevilla, enviat especial de RNE a Ucraïna durant més de dos mesos, ha cobert molts conflictes bèl·lics al llarg de la seva vida i recordava que “el dolor de la mort se'l fica a un per les fosses nasals i roman aquí, a l'hotel i segueix aquí. Les guerres només generen dolor i patiment".

El record a José Luis Gil

La sèrie 'La que se avecina' no fa tants anys com 'Saber i Ganar', però acaba d'estrenar la seva 13a temporada i n'ha firmat dos més. Els germans Caballero han rebut l'Ondas a Millor Sèrie de Comèdia i han fet broma que se senten com "el príncep Carles d'Anglaterra" perquè "amb paciència tot arriba". Un dels moments més emotius de la sèrie ha estat quan han recordat José Luis Gil, que va patir un infart cerebral: “Dels més de 1.500 actors que han passat per la sèrie un és una icona i, per les merdes de la vida, ha hagut de fer una aturada obligatòria. A José Luis Gil, perquè sense ell la sèrie no és el mateix". El premi a millor sèrie de Drama ha estat per a Cardo, una producció dels Javis que reflecteix la vida de la generació dels nascuts als 90.

Los creadores de 'La que se avecina' recogen el Premio Ondas a la mejor serie de comedia

L'actriu Elena Rivera ha estat la primera a recollir l'Ondes de la nit pels seus treballs en tres sèries: Alba, Els hereus de la terra i Sequera. Ha recordat la primera vegada que va pujar a un escenari, sent encara una nena: "Va ser al plató de televisió 'Menudas Estrellas'. Al meu pare el ferroviari li havia sortit una filla folklòrica", deia just abans de dedicar el premi als seus pares per estar sempre al seu costat.

Javier Cámara ha guanyat el premi per 'Vota Juan' però no ha pogut anar al Liceu perquè està malalt, així que ha enviat un vídeo per agrair-lo: "Aquest viatge ha estat increïble", ha dit pel que ha suposat per a ell aquestes tres temporades interpretant a Juan Carrasco.

Luz Casal es reivindica

Com sempre, els Ondas també premien la música i aquest any Luz Casal ha estat l'artista reconeguda per la seva trajectòria després de més de 40 anys de carrera. La cantant recordava que quan ha tingut dificultats en el camí "per no estar de moda cantar estils diferents" o "per haver superat una edat", no ha estat suficient per desanimar-la: "No he desitjat mai ser res més que jo mateixa. Per mi el triomf és haver aconseguit que m'estimin”. Abans de cantar ha fet una reivindicació: "Que vagin pensant en un altre premi que complementi aquest perquè acabo de passar l'equador de la meva carrera". La gran dama de la música ha estrenat una nova cançó a la gala, 'Estaba Escrito', que formarà part del seu proper disc.

El reivindicativo discurso de Luz Casal tras recoger el Ondas a la Trayectoria

Manuel Carrasco també ha rebut un Ondas pel concert de cloenda de la seva última gira en què va congregar 74.000 persones a La Cartuja de Sevilla. El músic ha explicat que, al començament, s'hauria conformat amb ser l'encarregat d'afinar la guitarra a Serrat. "Sabia molt poc al principi, però sabia que el que més por em feia alhora em feia sentir més fort. Crec que a la vida cal atrevir-se amb humilitat amb tot. Ser valent i anar pel camí més llarg si cal“, deia emocionat.

Manuel Carrasco agradece el Ondas a Mejor Espectáculo, Gira o Festival de Música por el concierto de clausura de su gira la Cruz del Mapa 2022: 'Hay que vivir el momento'.

El tercer a posar música a la gala ha estat el tercer premiat, Dani Fernández, Ondas a fenomen musical de l'any. Ha reconegut que no sap si aquest títol li pertany, però ha fet valdre l'esforç de la banda i de tota la gent que està darrere del seu projecte.

També hi ha hagut un reconeixement especial a un festival que ha celebrat aquest any la seva 60a edició: Porta Ferrada. Una aposta arriscada al seu moment quan aquest tipus de formats no estaven tan de moda com ara.

Així ha estat la recepció al Palauet d'Albéniz

Els premiats han assistit aquest matí, juntament amb els organitzadors de la gala i les principals personalitats polítiques convidades a l'esdeveniment, a la recepció tradicional al Palauet d'Albéniz. En declaracions als companys periodistes assistents a l'acte, Carles Francino i Jordi Basté han reivindicat el periodisme "rigorós i de proximitat".

Carles Francino: "La única ventaja de cumplir años es que te equivocas menos"

A la recepció també hi han acudit altres guardonats aquesta edició, com la cantant Luz Casal, Ondas a la trajectòria en la categoria de música; el presentador Jordi Hurtado, pel programa 'Saber i ganar' (TVE); i el comunicador Andreu Buenafuente, reconegut com el millor presentador.

Preguntada per la pel·lícula d'Almodóvar en què li hagués agradat participar, a més de 'Tacones lejanos', Casal n'ha triat una que "encara ha de venir", ja que considera que encara es troba a l'equador de la seva carrera artística. Per la seva banda, Jordi Hurtado ha reivindicat que el programa que condueix des del 1997 és "un format extraordinari per haver aconseguit ser una marca que veuen totes les generacions".

Pel que fa a Buenafuente, un altre dels noms propis de la gala, ha destacat el valor de "dur a terme els projectes amb ganes, objectius i intencions clares i no fer-los per fer" i ha agraït "tenir públics als dos territoris i amb les dues llengües". L'expresentador de 'Late Motiv' també ha explicat un detall emotiu sobre l'adeu del seu programa. Abans de desmuntar el plató, va demanar al seu equip de producció que creessin 100 casetes amb trossos de fusta del decorat i que en lliuressin una a cada membre de l'equip.

Dani Fernández: "Estoy muy ilusionado y feliz"

Dani Fernández, Ondas al fenòmen musical de l'any, ha subratllat que la seva proposta musical passa per fer la música que li agrada i que no cercar ser tendència, mentre que Manuel Carrasco, guanyador al millor espectacle pels concerts de la seva darrera gira ha destacat que es premiï el seu "esforç i sacrifici".

Els Javis, que recullen l'Ondas a millor sèrie de drama per Cardo, han definit el seu projecte com a "lliure, autèntic, que parla des de l'ànima i sense res que se li sembli". Alhora, Elena Rivera, Ondas a millor actriu, ha considerat que amb aquest guardó recull els fruits de l'esforç realitzat.

Elisa Muñoz

Elisa Muñoz

Periodista en Cadena SER desde 2008. Primero en programas como 'La Ventana', 'Hoy por Hoy Madrid' o...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00