Economía y negocios

Renfe operarà a França en els propers mesos

Conversa de SER Catalunya

Barcelona

Amb el trencament de la col·laboració de Renfe amb l’operadora francesa SNCF han desaparegut les connexions d’alta velocitat Barcelona-Lió i Madrid-Marsella. No obstant això, la directora de Rodalies i representant institucional de Renfe a Catalunya, Mayte Castillo, ha anunciat que aquests serveis es podran recuperar en els pròxims mesos amb la idea de connectar també Barcelona amb París. Un anunci que ha fet a la jornada ‘Conversa’ de SER Catalunya, celebrada a l’Hotel ME de Barcelona del Carrer Casp. Castillo també ha explicat que la demanda dels packs culturals i d'oci que ofereix Renfe en col·laboració amb diferents festivals, teatres i entitats ha crescut un 60% en el darrer any.

A la jornada Conversa, dedicada al turisme de proximitat, també hi ha participat el director executiu de l'Agència Catalana de Turisme, Patrick Torrent, que ha destacat l'aposta pel Gran Tour de Catalunya, que és una ruta per fer turisme en transport públic o vehicle privat per poder visitar espais menys coneguts del país. Torrent també ha destacat que la Generalitat aposta pel moviment sostenible que consisteix en poder garantir que a cada 30 quilòmetres hi hagi una ‘electrolibera’ per poder carregar el vehicle elèctric.

A Conversa s'ha parlat també de la salut de la gastronomia a Barcelona i a Catalunya. En una taula moderada pel director de Continguts de SER Catalunya, Ramon Iglesias, cuiners i experts han explicat que la situació actual és bona i que s’ha recuperat el volum de negoci d’abans de la pandèmia. Sobretot a l’alta gastronomia, però han demanat més implicació de la primera línia del Govern, en consonància amb el que aporta aquest sector que és un dels principals atractius de turisme de qualitat del país. Elena Yepes, de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició ha explicat que treballen per crear les condicions perquè les administracions visualitzin el sector de la restauració com a estratègic i perquè hi hagi un fil directe entre els empresaris i els alts representants de la Generalitat.

Els xefs Carles Gaig i Romain Fornell han explicat que es van sentir sols durant la pandèmia i abandonats per part de les administracions, en comparació amb països com França que va habilitar ajuts excepcionals que els va permetre sobreviure. Gregori Salas, president dels Casacas Rojas, una de les associacions gastronòmiques més reputades del país, ha lamentat que no hi hagi una classe mitjana de restaurants més sòlida a Barcelona.

A Conversa, el periodista Sergi López, ha entrevistat a René Hoeltschl, director Hotel ME sobre els compromisos del grup Melià amb la sostenibilitat. Hoeltschl, ha explicat que l’Hotel ME, obert el 2021, ha aconseguit el principal certificat de sostenibilitat pel que fa al consum energètic, els materials amb el que està construït i per la seva adaptació a l’entorn.

Jordi Martí, cap d’esports de SER Catalunya ha moderat una taula que ha radiografiat el Turisme familiar i esportiu a Catalunya , amb experiències d’èxit, en les que hi ha participat Àngel Canosa, alcalde de Blanes, que ha explicat l’oferta turística estratègica de la localitat. També Amèlia Rico, directora de Turisme de Cambrils, ciutat especialitzada en atletisme, ciclisme, vela i futbol. Sobre experiències de turisme familiar han parlat Arturo Prades, regidor de promoció econòmica de Calonge- Sant Antoni que ha explicat l’experiència de centrar-se en el turisme cultural, que ha acabat impulsant una iniciativa molt reconeguda: Calonge s’ha convertit en la primera booktown de Catalunya, una població de llibreries. També ha parlat Marc Espasa, assessor-coordinador del Patronat Municipal de Turisme de Salou, que és la primera destinació de turisme familiar que es va certificar a Catalunya l'any 2003 amb Port Aventura en el centre i amb un allotjament molt competitiu. David Orozco, mànager de Mas de Colom (Tàrrega), que té el distintiu Biosphere Certification i que integra diverses plantacions vinculades al Grup Borges (ametllers, pistatxers, nogueres i oliveres en regadiu), ha explicat la seva aposta de gestió amb criteri sostenible.

Màxim Castillo, presentador del programa Tot és comèdia de SER Catalunya, ha moderat una taula dedicada al turisme cultural amb Montserrat Caelles, regidora de Promoció de Ciutat de l’Ajuntament de Reus; Elena Juncosa, directora de la Fundació Mas Miró de Mont-roig del Camp.; Joan Tarrada, president de VINSEUM, el Museu de les Cultures del Vi de Vilafranca del Penedès; Josep Muñoz, tinent d’alcalde de Sant Feliu de Guíxols i regidor de patrimoni cultural; Alfons Martínez, regidor de Cultura i Turisme de Figueres i Ángel Díaz, director d’Advanced Leisure Services (ALS) especialitzada en la gestió i comercialització d'espais culturals i turístics com el Museu de Cera i d’equipaments culturals com el Castell de Montjuïc, la Cripta Gaudí de la Colònia Güell i el centre de divulgació del patrimoni de Catalunya que hi ha al Palau Moja de la Rambla.

La jornada ha acabat amb la conversa Trepitjar Catalunya des dels mitjans. Òscar Moré, presentador del programa Llapis de memòria, ha conversat amb Ivana Miño, que va presentar el programa de TV3 Catalunya Experience (2015-2016) i Joan Morales, director de la revista Descobrir Catalunya. També hi ha participat a través de vídeos gravats Quim Masferrer, presentador d’El Foraster de TV3, Marc Ribas de Joc de Cartes també de la televisió de Catalunya i Silvia Abril de La Recepta Perduda de TVE.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad