Sociedad

Dos anys del tancament del Coll de Banyuls i sense perspectives d'obertura

L'Associació Albera sense Frontera ha presentat un recurs al Tribunal Administratiu de Montpellier i demandes a la Comissió Europea, de moment, sense fruit

Pedres de grans dimensions bloquegen el pas fronterer del Coll de Banyuls entre Catalunya i França el 30 de novembre del 2021.

Pedres de grans dimensions bloquegen el pas fronterer del Coll de Banyuls entre Catalunya i França el 30 de novembre del 2021. / ACN

Girona

Avui, 11 de gener de 2023, fa dos anys que diversos blocs de pedra tallen la carretera que connecta l'Alt Empordà amb el Rosselló pel Coll de Banyuls, a la Serra de l'Albera. Es van instal·lar amb l'objectiu oficial de "contenir la immigració il·legal i l'amenaça terrorista", segons van explicar les autoritats franceses.

A hores d'ara, el tancament és un motiu de malestar pels veïns que han de fer el doble de quilòmetres per anar d'una banda a l'altra. Pere Becque, president de l'Associació Albera sense Frontera, que vetlla per l'obertura d'aquest pas, assegura que "hi ha gent de l'Empordà que treballa al Rosselló, i a l'inrevés" i que això "provoca molts problemes". També fa èmfasi amb els pagesos "que no poden anar a buscar material d'una banda a l'altra".

"És estrany que nosaltres ens hàgim de justificar per utilitzar aquest pas, que s'utilitza des de l'edat mitjana, i que s'han invertit diners a banda i banda. És un dret i punt", conclou Becque.

Aquesta associació, que ja compta amb gairebé 1200 socis, està estudiant maneres de denunciar-ho. De moment, han presentat un recurs al Tribunal Administratiu de Montpelier i demandes a la Comissió Europea, a través de diputats europeus i francesos. "El Perfecte [dels Pirineus Orientals] diu que sí, que s'ho mirarà, però que ho ha de demanar al Govern Francès i el Govern Francès no contesta" assegura Becque.

Escolta l'entrevista, aquí:

Pere Becque, President d'Albera Sense Fronteres

05:48

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1673435721046/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad