Ocio y cultura

"Quan la justícia no és possible, tenim dret a la venjança? En fred és molt fàcil dir que no però no sé què faria si em passés el que li passa a un dels protagonistes"

Ferran Vallespinós publica 'Las horas huecas', ambientada en la Guerra Civil al Baix Aragó

Ferran Vallespinós, escriptor

Ferran Vallespinós, escriptor

11:06

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1673875460380/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Girona

Ferran Vallespinós és doctor en ciències biològiques, investigador del CSIC, navegant intrèpid, articulista, exalcalde de Tiana, activista contra el model de desplegament de les renovables que es planteja, entre d'altres, a la Costa Brava i també escriptor. Acaba de publicar la seva segona novel·la, 'Las horas huecas' (RBA), ambientada en la Guerra Civil al Baix Aragó.

Els protagonistes son un alcalde d'esquerres amb voluntat de mantenir la pau social al poble malgrat el clima bèl·lic, sense crims en la consciència, però a qui els feixistes fan pagar els excessos dels anarquistes -a qui no poden passar per les armes perquè escapen a temps- i el seu fill, guerriller forçós i exiliat a França, que torna molts anys després per venjar la injustícia que va viure el seu pare -executat després de procés sumaríssim-, mare -violada- i germana, trastocada completament pels esdeveniments.

Vallespinós es planteja si, "quan la justícia no és possible, tenim dret a la venjança" i tot i que té clar que "en fred és molt fàcil dir que no", però no té tan clar què faria si hagués hagut de passar pel que passen aquests protagonistes. És la gran pregunta que plana sobre un llibre on també queda clar que l'odi que genera un conflicte com una guerra civil és etern i més si, com creu que ha passat aquí, la ferida no es tanca malgrat haver passat tant de temps.

"No n'hi ha prou amb moure en Queipo de Llano o aixecar totes les cunetes. S'ha de fer molt més per superar una història no superada. Hi ha odi perquè n'hi ha uns que sí que han fet pagar comptes però d'altres no ho han pogut fer mai", argumenta.

Podeu escoltar la conversa sencera aquí.

Ferran Vallespinós, escriptor

11:06

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1673875460380/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad