Tot és ComèdiaTot és Comèdia
Ocio y cultura

Marta Orriols: "Som una generació marcada pel què diran"

L'autora presenta al 'Tot és comèdia' la seva nova novel·la 'La possibilitat de dir-ne casa' (Proa)

ENTREVISTA. Marta Orriols

ENTREVISTA. Marta Orriols

13:20

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1674393202259/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

'La possibilitat de dir-ne casa' (Proa) és la nova novel·la de l'escriptora Marta Orriols, i ja és el llibre de ficció en català més venut, segons la llista que publica setmanalment el Gremi d'Editors. Ja fa temps que al 'Tot és comèdia' som lectors de l'Orriols, però és que cada novel·la que treu l'autora és esperada amb candeletes pels lectors.

L'autora del gran èxit 'Aprendre a parlar amb les plantes' (Periscopi, 2018) ara escriu sobre una corresponsal a l'Orient Mitjà que necessita aturar-se i tornar a casa després de 20 anys. A partir d'aquí, s'endinsa en reflexions sobre el sentit profund del qual entenem com a casa i sobre com el pas dels anys i la distància poden distorsionar-ho. Vol agafar distància de la regió, una mica cansada de com s'exerceix el periodisme i trobant-se en un moment vital que demana una aturada. Però el retorn no és fàcil, ja que l'espai familiar que recordava està lògicament transformat. La protagonista hi tindrà diverses revelacions relacionades amb els seus vincles emocionals amb pares, germana i una exparella, coses que potser refaran el seu itinerari vital i li faran veure que també ella necessita pertànyer a un lloc i a unes persones. L'escriptura ha estat especial perquè ha comptat amb un extra de documentació per apropar-se a la realitat dels corresponsals: va contactar amb la periodista i corresponsal a Beirut Txell Feixas, de qui ara explica que s'han fet amigues.

La protagonista de la història de la Marta Orriols es diu Valentina i és una dona que travessa una crisi existencial. Al llarg de tota l'obra plana la idea sobre el sentir-se a casa, aquesta qüestió de l'arrelament, de ser "en un lloc segur", i amb els teus. La Valentina és una crack en la seva feina però no sap pilotar la seva vida íntima, les seves relacions: "no puc estimar com ho fa tothom" diu. I per acabar-ho d'adobar, què passa si a la vora dels 40 anys descobrim que ens agrada algú del mateix sexe? Ella comença a sentir atracció per un noia, periodista freelance allà a Beirut, però li costa molt identificar què sent exactament per ella. "Segurament si hagués escrit que mantenien relacions sexuals hauria venut més llibres", bromeja Orriols, "però m'interessava parlar de les relacions sexoafectives des d'un altre punt de vista".

En aquesta conversa al 'Tot és comèdia' també reflexiona sobre la seva mateixa generació, una generació encara marcada per l'opinió dels altres, d'aquest "què diran" i aquesta autoexigència. També explica que, com la protagonista, Marta Orriols també carrega sempre amb una llibreteta on hi escriu reflexions i idees. Preguntada per si veuria alguna de les seves novel·les convertida en cinema, diu que li agradaria molt. De fet, ella va estudiar un curs de guió cinematogràfic fa uns anys.

Al programa d'avui també hem parlat de cinema, i és que aquesta nit tenen lloc els Premis Gaudí. La Marta Orriols diu que sempre que pot va al cinema a veure allò que "fa bona pinta".

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad