Aquí CatalunyaAquí Catalunya
Política

Collboni planta Colau

El líder socialista sortirà del govern municipal per centrar-se a la carrera electoral per l'alcaldia

Última hora | Collboni abandona el govern municipal

Última hora | Collboni abandona el govern municipal

06:06

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1674459805630/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

El líder socialista, Jaume Collboni, planta l’alcaldessa, Ada Colau, a quatre mesos de les eleccions. El fins ara primer tinent d’alcalde deixarà les seves responsabilitats al govern municipal per centrar-se a la carrera electoral per l’alcaldia de Barcelona. Segons ha pogut saber SER Catalunya, Collboni comunicarà aquest matí a l'alcaldessa la seva renúncia.

El líder socialista pren aquesta decisió a les portes d'unes eleccions on les enquestes situen el PSC a la cursa per aconseguir l'alcaldia, en disputa amb la mateixa Ada Colau, el candidat de JxCat, Xavier Trias, i el d'ERC, Ernest Maragall.

La sortida de Collboni no implica que la resta de regidors socialistes deixin el govern. Seguiran fins a final de mandat mantenint el pacte amb els Comuns a Barcelona.

Aquest migdia està previst que Collboni ofereixi una roda de premsa per explicar aquest pas, que, si bé no representa una ruptura del pacte, sí que és un clar missatge dels socialistes a Colau en el sentit busquen fer-se amb l'alcaldia.

La següent de la llista socialista, Núria Carmona, entrarà com a regidora a l'ajuntament, però, en principi, no assumirà responsabilitats al govern local.

Diferències entre els socis

La decisió d’avui es produeix després de mesos en els quals el PSC ha intentat desmarcar-se d’algunes decisions i iniciatives del govern municipal impulsades pels comuns i marcar perfil propi. L’últim exemple ha estat el Pla d’Usos de l’Eixample que vol limitar l’obertura de determinats negocis per protegir el comerç de proximitat. Els socialistes van votar en contra d’aquesta regulació pocs dies després que Comuns i PSC presentessin conjuntament la normativa. Els de Collboni van acusar els de Colau de no respectar l’acord entre els socis i els Comuns hi van veure pressions del lobby comercial.

El PSC també s’ha desmarcat dels Comuns en temes relacionats amb la mobilitat i l’urbanisme, especialment en el projecte de superilla, que preveu pacificar 21 carrers de l’Eixample i fer-hi 21 noves places. Com a alternativa, Collboni ha proposat recuperar 30 interiors d'illa, guanyant espai d’estada i verd per als veïns “sense haver de tallar carrers ni alterar la lògica de la trama del pla Cerdà”.

Una altra de les diferències de gruix entre els socis del govern municipal és l’ampliació de l’Aeroport. Jaume Collboni és partidari d’allargar la tercera pista i construir una nova terminal satèl·lit per ampliar la capacitat del Prat i convertir-lo en un hub de connexions intercontinentals. Però els comuns s’hi oposen frontalment a aquest pla.

Aquestes són algunes de les últimes discrepàncies entre els socis del govern municipal. Però, de fet, se n’han produït des del principi de mandat, per exemple, en diferents votacions sobre el procés sobiranista o els líders independentistes. En aquest sentit, l’acord entre signat entre Comuns i socialistes ja deixava clar que era un pacte centrat en la ciutat i que en política catalana cadascú tindria les seves posicions, que no haurien d’afectar l’entesa a l’Ajuntament.

El pacte ha aguantat tot el mandat i ara Collboni surt del govern per poder desmarcar-se més clarament de les polítiques de Colau i centrar-se en la carrera per aconseguir l’alcaldia de Barcelona.

Primeres reaccions

Ernest Maragall, candidat a l'alcaldia de Barcelona per Esquerra Republicana, ha reaccionat a la decisió de Collboni: "És una manera desesperada de treure's de sobre les responsabilitats que ha compartit aquests quatre anys (amb Colau)".

ENTREVISTA. Ernest Maragall, candidat d&#039;ERC, reacciona a la decisió de Collboni

ENTREVISTA. Ernest Maragall, candidat d'ERC, reacciona a la decisió de Collboni

07:03

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1674459899820/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

D'altra banda, Albert Sirera, candidat del PP a l'alcaldia de Barcelona, també ha reaccionat a la decisió de Collboni a l''Aquí Catalunya': "Jaume Collboni, amb la seva dimissió, reconeix que la situació de Barcelona és desastrosa i perquè no li contamini davant de la campanya electoral, abandona el govern".

ENTREVISTA. Albert Sirera, candidat del PP a l&#039;alcaldia de Barcelona, reacciona a la decisió de Collboni

ENTREVISTA. Albert Sirera, candidat del PP a l'alcaldia de Barcelona, reacciona a la decisió de Collboni

01:43

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1674462698864/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00