El BalcóEl Balcó
Sociedad

Viudes joves: "El nostre dolor es reconeix a la mirada"

La Tessa i la Montse van perdre la parella de joves i han creat comunitat fundant un club del que preferirien no formar part

Viudes joves: "El nostre dolor es reconeix a la mirada"

Viudes joves: "El nostre dolor es reconeix a la mirada"

19:16

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1674644000577/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

"Les persones que acaben de perdre algú tenen una mirada que potser només reconeixen els que han vist aqusta mirada en el seu propi rostre. És una mirada d'extrema vulnerabilitat, nua i sincera. La mirada de qui surt de la consulta de l'oftalmòleg amb les pupil·les dilatades a la radiant llum del dia o la de qui sol portar ulleres i de sobte l'obliguen a treure-se-les."

Amb aquest fragment de Joan Didion hem obert un Balcó que han protagonitzat la Montse Clotet i la Tessa Harry. Quan tenien 43 i 30 anys, van perdre la seva parella i ara han creat El club de las vi(u)das, una comunitat formada per gent de tot el món que comparteix històries de vida. Ara, parlen del seu dolor amb naturalitat: "Hi ets però no hi ets, com si fóssim a una altra dimensió, sobretot al principi. Però només ho pots reconèixer en l'altre quan tu ho has viscut. A la teva vida s'ha creat un abisme just davant teu i acabes sense reconèixer-te a tu mateixa. Qui soc, què faig, què ha passat?".

Així ha començat una conversa plena de llum que hem compartit amb elles:

Us veu conèixer en un grup de dol, què hi passa allà dins?

És un grup d'ajuda mútua que em van recomanar. Em van dir: "mira, si mai no saps què fer, pots anar aquí...". Al principi algunes som reticients a anar a un lloc d'aquests. Tenia por d'arribar allà i que tothom fos molt més gran, però al final m'hi vaig atrevir, perquè veia que el meu entorn arrencava i que jo continuava perduda. Hi havia molta gent jove.

I de què serveix?

Al principi penses, no sé què faran allà, si no el podran pas reviure. Però alla dins hi ha una identificació que t'ajuda.

Què canvia a la vida quan et passa això?

"De cop és com no tenir casa. Estàs perduda, has de tirar endavant sola, en el meu cas amb fills", diu la Montse, "és un procés lent i no sé si s'acaba mai". La Tessa ho veu semblant: "Tenia 30 anys, jo, la meva parella va morir de mort sobtada mentre fèiem exercici junts i treballàvem junts amb un projecte de vida, que d'un dia per l'altre va canviar en sec. Qui soc, què faig, em començava a preguntar. Ara potser no em ve de gust fer coses que fins ara gaudia molt.

Com es nota el pas del temps en el dol?

És relatiu, és un tòpic però ho és. No ens hem de posar pressió, no s'ha de fer allò de dir ja ha passat un any, ara em toca estar millor. O algú et veu riure i pensa que ja estàs millor, després un dia estàs trista i sembla que hagis recaigut. És un dol que no és lineal. A mi el pare d'una amiga em va dir el dia del funeral: "D'aquí sis mesos estaràs pitjor que ara". Adonar-te de l'absència fa que canviïn les coses i cadascú ho va processant a la seva manera. Si al cap d'un temps tornes a plorar, no passa res.

La societat és maldestre? Tothom us deia frases desencertades?

Sí, però també és veritat que acompanyar-nos ha de ser difícil, potser abans també ho fèiem fatal. Hi ha gent que té por de preguntar, realment ara ens adonem com de difícil devia ser estar al nostre costat...

Saviesa en la mirada

Aquesta és l'arrencada de l'emocionant conversa que hem tingut al programa 'El Balcó' de SER Catalunya amb la Tessa i la Montse, dues dones que de molt joves van perdre la parella. Totes dues van fundar 'El club de las vi(u)das' i ara ajuden a altres persones que s'han trobat en la seva situació, pots recuperar la conversa sencera a la part de dalt de tot de la notícia.

'El Balcó' és el programa que s'emet cada tarda de 19.00 a 21.00 a SER Catalunya, presentat per l'Anna Puigboltas. Cada dia s'expliquen temes d'actualitat en profunditat o històries curioses que criden l'atenció. També hi ha espai pel debat i la conversa en profunditat, per les entrevistes a personatges rellevants i per les anàlisis concises. A més a més, cada tarda, sona la música que tria Joan Bofill i que s'ha d'escoltar aquell dia per un motiu concret.

Hi participen col·laboradors com Jordi Amat, Llucia Ramis, Clara Blanchar, Francesc-Marc Álvaro o Raquel Tulleuda, que conversen cada dilluns sobre temes de tota mena. Els dilluns també hi ha espai per 'Senzilles i tendres', una secció que explica històries d'amor sorprenents, i per Iago Moreno, que analitza temes d'actualitat relacionats amb les xarxes o les noves tendències.

Els dimarts analitzem les pantalles i el món de la comunicació amb la periodista Mònica Planas o amb Selva Orejón, que parla de la ciberseguretat. També escolem tranquil·lament la veu de Josep Ramoneda, que cada setmana entrevista alguna personalitat destacada. Dimecres és el dia d'Antoni Bassas, que s'asseu a l'estudi de SER Catalunya amb un tema per posar sobre la taula. Però també hi ha espai per als llibres (amb la Susanna Ruiz, que cada setmana en tria un) i per la secció d'Andrea Villoria 'Manual d'instrucció', on coneixem professionals del món judicial o policial. A més a més, l'egiptòloga Irene Cordón ens porta dos mil anys enrere.

Dijous treuen el cap pel Balcó les Parelles de Fet, dues persones que es troben inesperadament (no saben amb qui coincidiran) i que plantegen un tema que les preocupa. La parella varia cada setmana a partir d'una alineació molt potent: Olga Viza, Judit Mascó, Sílvia Soler, David Selvas, Guillem Solé, Ada Parellada, Anna Manso, Queco Novell, Pol Guasch, Manuel Fuentes, Victòria Pagès, Elisenda Roca, David Fernández, David Carabén, Nausicaa Bonnín, Santi Balmes i Judit Culell. També hi ha temps per l'oasi polític del programa o 'Joan i Miquel' (Joan Serra i Miquel Noguer) analitzen les qüestions importants de la setmana.

Divendres hi ha 'Ciència i Connexions', amb Jordi Mir i Salvador Macip, que es troben, un per comentar un tema i relacionar-lo amb el pensament o la filosofia, i l'altre per repassar les novetats científiques. Acabem la setmana amb els 'Plans de finde', una secció desacomplexada on en Joan Bofill, la Laura Estrada, en Joan Tejedor i l'Albert Prat recomanen què fer el cap de setmana.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad