Directo

PREMIOS ORTEGA Y GASSET Sigue en directo la entrega de los Premios Ortega y Gasset de Periodismo 2024

Sociedad

La Generalitat paga els costos de clausurar l'abocador de Solius

Queda pendent de resoldre qui assumirà els costos de manteniment de l'espai dels pròxims 30 anys i què passarà amb la planta de compostatge.

Una imatge de l'abocador de Solius.

Una imatge de l'abocador de Solius. / ACN

Girona

La Generalitat ha fet marxa enrere i ha anunciat que pagarà els costos de clausura i segellat de l'abocador de Solius, ordenat per una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i confirmada pel Tribunal Suprem. El tancament efectiu es produirà a mitjans de febrer i els costos inicials ronden els 3 milions d'euros, segons càlculs de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC).

Aquests diners els posarà l'administració catalana perquè l'ARC forma part de la mancomunitat que gestiona el dipòsit -en té el 50%-, formada pels ajuntaments de Llagostera, Calonge i Sant Antoni, Santa Cristina d'Aro, Sant Feliu de Guíxols i Castell Platja d'Aro, i no els vol deixar en l'estacada.

No queda clar, en canvi, què passarà amb el manteniment d'aquest espai durant 30 anys a què obliga la llei ni quina quantitat de diners s'hi haurà de destinar. És responsabilitat de la mancomunitat, hi havia una reserva feta expressament per això, però l'entitat ja l'ha consumit evitant que els municipis que abocaven a Solius veiessin incrementades les seves taxes per haver-los de portar ara al de Lloret de Mar, una de les tres alternatives que es plantegen per a la quinzena de municipis que diàriament portaven residus a Solius.

Les altres alternatives son Pedret i Marzà (Alt Empordà) o Vacarisses (Vallès Occidental) però la decisió encara no està presa. La intenció de l'ARC és treure recursos gestionant la planta de compostatge que encara està operativa a Solius però també està immersa en un procés judicial que podria derivar en tancament.

El que sí que podria quedar definit és quina alternativa es dona als municipis que han estat abocant a Solius. Dimecres hi ha convocada una reunió entre l'ARC i aquests municipis, majoritàriament del Baix Empordà però també n'hi ha alguns del Gironès.

La Generalitat pagarà el tancament de l'abocador de Solius

08:47

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1675090270804/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00