Hora 14 CatalunyaHora 14 Catalunya
Sociedad

Menys furts i menys robatoris amb violència denunciats a Barcelona durant el 2022

Els Mossos d'Esquadra han detingut 283 lladres multireincidents, implicats en 5.602 fets

L'inspector Josep Naharro i la comissària Marta Fernández del cos de Mossos d'Esquadra

Barcelona

Menys furts i menys robatoris amb violència denunciats a la ciutat de Barcelona durant el 2022 en comparació amb el 2019. És una de les principals conclusions de les dades del Pla d'Acció Treball dels Mossos d'Esquadra, dedicat a controlar la multireincidència. L'any passat es va tancar amb 283 multireincidents, que van ser detinguts 2.270 vegades a la capital catalana, i que van estar implicats en 5.602 fets, la majoria furts i robatoris violents al carrer. "La multireincidència és un repte per a la ciutat de Barcelona i una prioritat pel cos de Mossos d'Esquadra", ha reconegut la comissària Marta Fernández.

Amb dades concretes, els furts s'han reduït més d'un 26% mentre que els robatoris amb violència o intimidació al carrer ho han fet més d'un 13%. Els Mossos ho atribueixen a dues raons: la gent denuncia més i es fan més controls. Els agents diferencien dos tipus de lladres: els oportunistes, que són aquells locals de Barcelona, que estudien quin és el moment adequat per robar, i els que formen part d'un grup organitzat, aquells que venen a la ciutat expressament a cometre delictes en moments concrets com fires i festes majors. "Són transterritorials i utilitzen una alta mobilitat geogràfica. Es desplacen perquè saben què fan", ha explicat la comissària.

La gran majoria de lladres són homes, d'entre 18 i 25 anys. D'altra banda, gran part de les víctimes a Barcelona són turistes. Segons els Mossos, aquest fet complica la trajectòria processal perquè moltes víctimes prefereixen no formar part del seguiment del procés i no es presenten quan el jutge les cita a declarar. Les zones amb més robatoris d'aquest tipus són el centre de la ciutat, Sant Martí i Nou Barris. A més, els agents han destacat el "top 5" de multireincidents que més van detenir l'any passat. Entre ells acumulen un total de 117 detencions.

Tot i les dades, només un de cada deu lladres multireincidents ha ingressat a presó. "És un tema que no depèn de nosaltres. Fem tot el possible per enviar la màxima informació possible als jutges que són qui decideixen", ha defensat l'inspector dels Mossos Josep Naharro. Els agents han insistit que el fenomen de la multireincidència no només té lloc a Barcelona, sinó que passa en grans ciutats, amb molt turisme i aglomeracions. "Hem compartit dades amb altres països i ens ha anat bé veure que no som els únics amb problemes de multireincidència", han dit.

Robatoris de rellotges: només un 7% del total

Respecte dels robatoris de rellotges d'alta gamma, els Mossos han detallat que només representen un 7% del total de furts i robatoris amb violència que tenen lloc a la ciutat. A principis de l'any passat, van detectar-ne un augment i van crear una unitat especialitzada contra els lladres d'aquests objectes. "No és una dada que ens alarmi en quant a números, però vam crear el grup Titani perquè la sostracció de rellotges està relacionada amb el crim transnacional", ha explicat l'inspector.

Tot i això, ha dit que, en els últims mesos, han detectat un canvi quant als robatoris de rellotges. "És cert que les persones que es dediquen al crim organitzat continuen liderant-ne les sostraccions, però la part amb més risc, és a dir, la de l'estrebada pel carrer, la deixen als locals", ha detallat Naharro.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad