Aquí CatalunyaAquí Catalunya
Sociedad

Per què exploten les bateries d'alguns patinets?

L'any passat els bombers van haver d'intervenir per apagar 50 incendis de patinets a tot Catalunya

REPORTATGE. Per què exploten les bateries d'alguns patinets?

REPORTATGE. Per què exploten les bateries d'alguns patinets?

06:06

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1675240319150/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

Durant el 2022, els bombers de la Generalitat i els de Barcelona van haver d'intervenir per apagar una cinquantena d'incendis de patinets, gairebé un a la setmana. En tots els casos el problema va ser que la bateria es va cremar o explotar per diverses raons. Un d'aquests episodis es va produir a l'interior d'un vagó de Ferrocarrils de la Generalitat i les imatges van generar tal alarma que, des d'avui, els patinets estan prohibits al transport públic.

El sergent dels Bombers, Luis Mendo, diu en una entrevista a SER Catalunya que les causes principals dels incendis d'aquests vehicles de mobilitat personal són carregar-los de manera inadequada, un defecte de fabricació de les bateries o haver-los trucat perquè corrin més. Diu Mendo que "a internet es poden trobar tutorials de com aconseguir més potencia als patinets i nosaltres recomanen que no es modifiquin mai aquests aparells perquè, si surt més ràpid, es genera un sobreescalfament de la bateria que pot generar una reacció química i un incendi".

Más información

Les bicicletes elèctriques tenen també bateries similars a les dels patinets, però, en canvi, sí que poden pujar a trens i autobusos. Luis Mendo explica que les bateries dels vehicles de mobilitat personal estan més a prop del terra i, per tant, més exposades a factors de risc com són els cops, les vibracions o l'aigua.

A més de recomanar carregar els patinets a l'exterior i tenir un detector de fums si finalment els endollem en una habitació, el sergent recomana també que s'utilitzi només la bateria del fabricant del patinet i no carregar-la més temps del necessari.

Luis Mendo reconeix que aquests focs els preocupen perquè són ràpids i a la vegada poden despendre gasos tòxics per a les persones.

Sis mesos de prohibició

Tot i que la majoria d’incendis s’han registrat a domicilis particulars, el foc provocat per un patinet a l’interior d’un vagó va encendre totes les alarmes i les administracions han decidit prohibir-los als trens i als autobusos. De moment, durant 6 mesos i s’aprofitarà aquest període per elaborar una proposta de regulació sobre l’accés i la seguretat dels patinets elèctrics i la resta de vehicles de mobilitat personal. El treball es farà amb una taula d’experts en la que també hi participaran operadors de transport públic, administracions, bombers, fabricants, tècnics i les entitats d’usuaris d’aquests vehicles elèctrics.

Els ciutadans que a partir d’avui pugin el patinet al transport públic s’enfronten a multes de 200 euros, tot i que fonts de l’Autoritat del Transport Metropolità expliquen que, durant els primers dies, es prioritzarà la informació per sobre de la sanció.

Aparcaments per a patinets a les estacions

A partir d’avui els aparcaments segurs per a bicicletes de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, els BiciBox acceptaran també patinets elèctrics i hi ha el compromís de totes les administracions d'habilitar places per a aquests vehicles de mobilitat personal a les estacions ferroviàries i intercanviador de bus.

L’ATM assegura que a la gran majoria d’estacions els usuaris dels patinets trobaran aparcaments per a aquests vehicles de mobilitat personal.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00