Sociedad

La Generalitat comprarà els estanys de Sant Antoni i el de Vilaüt

L'objectiu és recuperar aquests dos espais clau d'una de les tres reserves intregrals dels Aiguamolls de l'Empordà

Els estanys de Sant Antoni.

Els estanys de Sant Antoni. / ACN

Girona

La Generalitat ha comprat els estanys de Sant Antoni per 1'4 milions d'euros i expropiarà el de Vilaüt -tots dos a dins dels Aiguamolls de l'Empordà i en mans del mateix propietari- i els regenerarà per millorar la salut d'una de les tres reserves integrals del parc, Els Estanys. La superfície adquirida fa 100 hectàrees i això fa que a partir d'ara més de la meitat de la reserva integral d'Els Estanys (170 de 300 hectàrees) ja estigui en mans públiques.

El projecte preveu recuperar la inundació de Vilaüt –ara completament sec- amb la concessió actual disponible de l'ACA de 17.000 metres cúbics anuals del marge esquerre de la Muga i eliminar la flora invasora. Pel que fa als de Sant Antoni, el que cal és recuperar el sistema a través dels fons Next Generation amb una inversió de gairebé 1 milió d'euros. En aquest sentit, les recents obres de recuperació de la Mugueta, principal canal d’entrada d’aigua d’aquest espai, ja han permès la inundació de la finca amb un cabal ecològic de 100 litres/segon.

L’estany de Vilaüt, de 29 hectàrees, forma part d'un sistema d’estanys d’aigua dolça que s’estenen al llarg de les 300 hectàrees d'aquesta reserva. Compta amb hàbitats d’interès comunitari i amb diferents espècies de flora amenaçada i és un dels punts més destacats per a la reproducció d'amfibis.

A més, té un elevat valor com a zona d’alimentació i reproducció d'espècies amenaçades, alhora que és un important punt d'aturada de les espècies migratòries. L'estany és un dels llocs principals de nidificació d'espècies que necessiten estanys amb aigües obertes i durant l’hivern presenta la major concentració d'ànecs al nord del Parc natural.

El fet que estigués en mans privades i que no hi hagués acord entre les parts, malgrat que les negociacions van començar fa més d'un any, van obligar la Generalitat ha tirar endavant l'expropiació. Tot i els anys 2019 i 2020 la propietat de la finca havia permès l’aportació d’aigua a l’estany a través de la utilització de l’aigua de la Comunitat de Regants del marge esquerre de la Muga, el 2021 s’hi va negar. La impossibilitat d'inundar artificialment l'estany, que afecta de ple la correcta gestió de l'espai i la preservació de les especies que hi són presents, i la persistent sequera, han conduït a la situació actual.

Marc Vilahur, Director General de Polítiques Ambientals i Medi Natural

04:56

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1675340793797/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Un parc i tres reserves naturals integrals

El parc natural dels Aiguamolls de l'Empordà es va crear el 28 d'octubre de 1983. Té una superfície de 4.729 hectàrees, 824,54 de les quals formen part de la reserves naturals integrals (Els Estanys, Les Llacunes i l’Illa de Caramany) i 9,28 hectàrees de la reserva natural parcial Illa de Caramany.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00