Aquí CatalunyaAquí Catalunya
Sociedad

Una nova comunicació: la campanya electoral dels polítics a TikTok

Encara que els joves no els segueixen a les xarxes, els polítics volen abastar totes les eines comunicatives possibles

REPORTATGE. La campanya electoral dels polítics a TikTok

REPORTATGE. La campanya electoral dels polítics a TikTok

23:14

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1675417031987/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

"Prefereixo que ho facin a la televisió o a la ràdio", confessa un jove usuari de TikTok preguntat per si li sembla útil que els polítics es comuniquin per aquesta xarxa. I és que alguns alcaldes, consellers o, fins i tot, presidents han decidit utilitzar els vídeos ràpids ballant i cantant per a donar a conèixer la seva marca i projecte polític.

Hi ha exemples d'arreu del món, però també alguns de molt propers. Algunes conselleries del govern central, com la d'Economia o la d'Igualtat, fan vídeos explicatius de les seves propostes. També, aquesta setmana, Jaume Collboni, el candidat del PSC a l'alcaldia de Barcelona, ens sorprenia amb un vídeo on, d'una manera informal, explicava amb gestos els mites i veritats de l'ordenança de circulació. De fet, Ada Colau, amb els seus vídeos responent preguntes que li fan els seus seguidors, és l'alcaldessa més seguida amb 14.000 seguidors.

@jaumecollboni

🤔 Coneixies aquests mites i veritats, (molts d'ells sobre els canvis que aprovarem abans del final del mandat en l'ordenança de circulació de vianants i vehicles) de la ciutat de #Barcelona? 🏙 #AlcaldeCollboni #PSC #Collboni

♬ original sound - Alexandra Karadimas

"Tot s'ha de fer amb una estratègia i uns objectius clars, ha de tenir un sentit", analitza Verònica Fumanal, experta en comunicació política, "el jove sap que estan a TikTok, però no els segueixen" perquè no s'ajusten al seu registre. "Es tracta d'apropar-se de la manera més adequada possible", destaca Fumanal. Toni Aira, director del màster de comunicació de la UPF Barcelona School of Management, hi està d'acord: "La temptació de ser-hi és irresistible, però els polítics no poden estar a tot arreu, s'ha de torbar l'estil i la manera d'estar allà".

Toni Aira recomana que la manera d'utilitzar TikTok correctament és fer-ho de la mà dels joves: "Potser no cal que un polític estigui a TikTok si els joves i la seva marca sí que hi són". L'expert explica que és molt important com et veuen i que hi ha molts atributs a tenir en compte, com ser creïble, no ser ridícul o aparentar amabilitat. Tot i que ara és quelcom molt nou, Verònica Fumanal assegura que les estratègies per estar a la xarxa es desenvoluparan de mica en mica perquè "TikTok es normalitzarà com ho va fer tenir un blog o un compte de Twitter".

@joan90plana

Info festa Cap d’any #aRoses 🥳

♬ Bailoteo - The Tyets

Un representant que té aquestes premisses molt clares és Joan Plana, alcalde de Roses. Amb 1127 seguidors, la seva promoció del municipi és viral entre el veïnat. "A la primera és molt complicat, es tracta de fer prova i error", destaca Plana. "De tant en tant has de fer el burro perquè un vídeo funcioni, però amb el registre adequat", assegura, "sempre que ho fem, ho fem amb un jove de 16 o 17 anys perquè ens doni l'aprovat".

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad