El BalcóEl Balcó
Sociedad

Viure sense un pit

Anys després del primer impacte davant el mirall, Ada Vilaró i Clara Moraleda expliquen al teatre la seva decisió no reconstruir-se el pit

Aprendre a viure sense un pit

Aprendre a viure sense un pit

17:40

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1675464321294/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

La pressió estètica, els cànons de bellesa femenins i els estereotips que envolten la figura femenina són un tema de debat habitual i motiu de conflicte. Conceptes com la vergonya, el secretisme, el rebuig o la falta d'acceptació són la peça angular de la propagació d'aquestes falsedats que acompanyen la identitat femenina.

L'Ada Vilaró és actriu i directora d'escena. Aquest dilluns torna, per un dia, als escenaris per interpretar el seu propi espectacle, '360 grams' que ha recorregut Espanya i Catalunya amb més de seixanta funcions. L'Ada va decidir aquest títol perquè és el pes de la seva teta dreta, que va perdre per un càncer. El 2015 va rebre la Medalla d'Honor de Barcelona com a directora del Festival de Creació Contemporània Escena Poblenou.

La Clara Moraleda és actriu, cantant, escriptora, youtuber i des de fa sis mesos codirectora de la seva pròpia obra de teatre. 'Adéu Jane' o la 'Funció de la Teta', forma afectuosa en la qual ella s'hi refereix, que també està inspirada en la seva vida. La Clara va dur la seva experiència en secret durant anys: "em canviava a lavabos o tenia relacions íntimes amb la samarreta posada".

La reconstrucció no és l'única sortida

Tot i la insistència dels cirurgians, l'Ada va decidir no reconstruir-se el pit. En part, per fòbia als quiròfans, pels quals ja hi havia passat quatre vegades i, d'altra banda, perquè no volia tornar a passar-hi si "era només per un motiu estètic". En aquest sentit, va haver de lluitar la seva decisió contra els metges perquè insistien a dir que el camí correcte passava per una reconstrucció. "Jo no soc l'obra de ningú", ens ha afirmat fermament a El Balcó.

Per la seva part, la Clara explicava que ella va decidir treure-se'l. En aquell moment, "va ser l'única opció que se'm va posar damunt la taula", ha detallat la Clara que va haver d'operar-se amb disset anys. "Em veia condemnada a portar-lo per sempre", deia en referència a un implant que, segons ella, era insuportable. Anys després, va aprofitar l'oportunitat per eliminar-lo del seu cos i fer pública la seva història a les xarxes.

El moment de deslligar les vendes i mirar-se al mirall per primer cop és molt delicat. L'Ada ha recomanat a la nostra audiència que, si algun cop han de passar per una experiència com aquesta, que sigui acompanyada d'una persona que no tingui intimitat amb teu cos. "Veus blaus, morats per tot el teu cos", deia. Aquest impacte de colors, el buit de veure que has perdut una part del teu cos pot ser molt complicada: "vaig haver d'asseure al vàter perquè em vaig marejar", comentava la Clara que va passar el mal tràngol amb la seva mare.

Dictadura dels altres

Tal com explicava l'Ada Vilaró, aquest 'altre' són totes les persones que tens davant, la gent que t'envolta o la persona "amb la que comparteixes el teu cos íntimament". L'actriu afegeix que "totes estem sotmeses a la dictadura de l'altre". Una dictadura que implica una imposició d'estereotips i cànons estètics. L'Ada reclama que la societat ha de tenir "una mirada oberta, diversa i acollidora". La Clara Moraleda afegeix que està fins als nassos de veure cossos i pits perfectes als anuncis de roba interior de dona: "s'han de posar les piles perquè no estan representant a totes les dones".

Aquest dilluns dia 6, l'actriu i directora d'escena de Poblenou, Ada Vilaró, tornarà al món del teatre amb la seva funció titulada '360 grams', en la que explica la seva experiència personal a sobre de l'escenari. Per contra, la Clara Moraleda reprendrà la seva obra als escenaris, 'Adéu Jane' (amb accent diacrític), aquest juny.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad