Aquí CatalunyaAquí Catalunya
Sociedad

La febre per les lletres del Tresor: la demanda en l'última setmana iguala gairebé la de tot el 2022

L'alta demanda provoca cues davant del Banc d'Espanya i problemes a la web del Tresor Públic

REPORTATGE. La febre per les lletres del Tresor: què són i on comprar-ne

REPORTATGE. La febre per les lletres del Tresor: què són i on comprar-ne

05:42

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1675758988580/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

La febre per les lletres del Tresor ha provocat que la demanda en l'última setmana iguali gairebé la de tot el 2022. En una setmana, s'han venut 300 milions d'euros, quan tot l'any passat es van vendre 400 milions. L'obsessió respon a motius econòmics i també psicològics. Pel que fa als primers, la banca espanyola està pagant els dipòsits al 0,6%,mentre que a la mitjana europea es retribueix a més de l'1,4%.

A més, l'interès que s'ofereix per les lletres a dotze mesos arriba a gairebé el 3% i es queda en el 2,58% en el cas de les lletres a mig any. En tot cas, sempre és una xifra molt per sobre dels interessos que actualment donen els bancs. Per exemple, per cada 1000 euros invertits, el banc te'n dona 1004. En canvi, pel que fa al Tresor Públic, per cada 1000 te'n dona 1030. Les lletres del Tresor també són atractives perquè els venciments son curts, per tant les possibilitats de perdre diners són molt petites. L'import mínim de cada petició és de 1.000 euros.

Les imatges de llargues cues davant del Banc d'Espanya per comprar-ne han provocat un efecte crida. De fet, els que opten per comprar-ho per internet també han tingut problemes. La web del Tresor Públic ha vist com els seus servidors eren incapaços d'aguantar l'allau de peticions.

Quan se'n poden comprar?

Avui s'emetran entre 4.500 i 5.500 milions d'euros en lletres que vencen a 6 i 12 mesos. I es poden aconseguir per internet mitjançant el DNI electrònic, encara que el servei pot col·lapsar. També es poden adquirir a les oficines bancàries, però cobraren una comissió. Per acabar, també s'assoleixen a les sucursals del Banc d'Espanya on s'han registrat cues.

La propera emissió de lletres serà el 14 de febrer, però per accedir-hi caldrà demanar una cita prèvia presencial.

Què són?

Les lletres del Tresor són títols que l'estat ven normalment en trams de 1.000 euros que retorna a un tipus d'interès i termini fixats en el moment de l'adquisició. És un dels molts productes (bons, obligacions...) que utilitza l'Estat per a aconseguir finançament a curt, mitjà i llarg termini.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad