El BalcóEl Balcó
Sociedad

Si tens dos Dalís, més val que tinguis alarma i assegurança

El cap de la Unitat de Patrimoni Històric dels Mossos explica les claus de la investigació que ha permès recuperar dos quadres del primer Salvador Dalí

Barcelona

Els robatoris d'art sempre ens desperten fascinació. Potser és perquè ens recorden a pel·lícules mítiques com a 'La dama de oro' o a sèries com 'Lupin'. Qui sap si és perquè el valor de les obres pot arribar a xifres milionàries, o bé, simplement perquè aquest tipus de lladre són figures que ens desperten una mena de morbositat que no acabem d'entendre. Sigui com sigui, els Mossos han aconseguit trobar la pista de dos quadres que el 24 de gener de l'any passar, van ser robats a una família de Sarrià-Sant Gervasi de Barcelona.

Es tracta de dues obres d'un joveníssim Salvador Dalí: "Les sardanes de festa major" i "Els pagesos" (1922). La investigació va començar el passat gener arran del robatori al pis de Sarrià. Un robatori amb un caràcter ben especial: els lladres van endur-se joies, diners en efectiu i, de la vintena de quadres que hi havia al domicili, només se'n van endur dos carbonets signats per el referent mundial del surrealisme.

Tres germans delatats per "interessos econòmics"

Tot i que inicialment, els cossos de seguretat van centrar-se en les gravacions de les càmeres de seguretat dels establiments propers al domicili de la víctima, la investigació del cas va fer un gir de 180 graus quan una persona, amb un ampli historial delictiu, s'acosta a la Policia i els diu que sap coses dels dibuixos i que algú els vol vendre. A 'El Balcó' hem tingut l'oportunitat per parlar amb el sergent González Ulloa, cap de la Unitat Central de Patrimoni Històric dels Mossos d'Esquadra, que ens ha explicat com van detenir als lladres i han trobat la localització dels quadres. González Ulloa ens ha aclarit que el delator no volia col·laborar i que tenia pretensions econòmiques. Seguint les seves indicacions, la Policia ha detingut a tres germans conjuntament amb el seu delator, a qui els Mossos han considerat que té una relació directa amb els lladres. Dels quadres però, ni rastre. El sergent ens ha detallat que el quid de la qüestió el van trobar a un dels telèfons mòbils confiscats. En ell, van aconseguir desxifrar uns missatges que va conduir a la Policia fins a un traster de Barcelona on, finalment, han trobat les dues obres.

"Fan reproduccions perfectes i guarden els originals al banc"

El que més ens ha cridat l'atenció a la redacció de 'El Balcó' és la posada al mercat negre d'obres d'aquest tipus. El sergent Ulloa ens comentava que a la Policia els consta que els lladres van intentar posar el quadre al mercat negre i que, d'una banda, van mantenir negociacions avançades amb persones de Portugal i d'altra, van tenir un intent frustrat de vendre'ls a empresaris xinesos de Barcelona. Segons el cap de la Unitat de Patrimoni Històric "sempre hi ha alguna sortida o alguna persona interessada". Per aquest motiu també ens ha acompanyat l'Artur Ramon, responsable de la Galeria i Espai d'Art Artur Ramon. L'Artur ens ha aclarit que "posar aquestes obres al mercat negre és molt complicat". D'acord amb l'expert en art, és un fenomen pràcticament impossible perquè les obres acostumen a estar catalogades i que en aquest cas, la Interpol i els Mossos anaven rere elles. L'Artur ens ha explicat la seva recomanació per a persones que tenen art en casa: "els col·leccionistes, quan tenen obres de gran valor, demanen fer-ne reproduccions perfectes i guarden els originals al banc". Tanmateix, ha aclarit que tenir art a casa "tranquil·lament" però que és necessari "contractar una assegurança i una alarma".

Dos quadres amb un valor "inflat"

L'Artur també ha volgut confessar a 'El Balcó' que considera que els mitjans de comunicació han "inflat el preu" dels quadres. Segons l'expert en art, les peces tenen valor perquè formen part de l'obra de Salvador Dalí, però, en aquest cas, formen part d'un "Dalí abans de Dalí", fent referència al fet que l'artista encara no havia començat a influenciar-se pel surrealisme i era abans de fer-se conegut. De fet, tot just acabava d'arribar a la Residència d'Estudiants on va conèixer a García Lorca i Luis Buñuel. "Si els tingués a la Galeria els posaria a la venda per uns 100.000 €", ha assegurat l'expert.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00