Sociedad

El nou hospital de Palamós tindrà 40.000 metres quadrats i es preveu que sigui una realitat abans del 2035

Salut i ajuntament signen el protocol de col·laboració i l'equipament s'aixecarà al costat de la C-31

Roda de premsa de presentació

Roda de premsa de presentació / ACN

El nou hospital de Palamós (Baix Empordà) tindrà 40.000 metres quadrats, que suposarà més que doblar la superfície actual de l'equipament que és de 18.240 metres. Aquest dijous, el conseller de Salut, Manel Balcells, i l'alcalde de la població, Lluís Puig, han fet pública la signatura del Protocol de col·laboració que permetrà aixecar el nou hospital a uns terrenys del sector Les Oliveretes, a tocar de la C-31. Balcells ha explicat que la previsió amb la que treballen és que sigui una realitat abans del 2035. El pla funcional, que recull les necessitats sanitàries del territori, fixa passar dels 117 llits actuals a un màxim de 164 i de cinc a deu quiròfans. L'alcalde ha afirmat que és un "dia històric" per a Palamós.

El nou hospital de Palamós, més a prop de ser una realitat. El Servei Català de la Salut i l'ajuntament han signat el Protocol de col·laboració, que és el "primer pas" per materialitzar el projecte. L'acord fixa que el nou equipament es construirà a uns terrenys del sector Les Oliveretes, al costat de la C-31, amb suficient superfície per encabir-hi un hospital de 40.000 metres quadrats i per a creixements futurs.

Els terrenys estan actualment en mans privades. L'alcalde de Palamós, Lluís Puig, ha explicat que el conveni preveu que l'ajuntament faci l'expropiació i els tràmits urbanístics necessaris per cedir-los al Servei Català de la Salut. La previsió és que tot això estigui fet a mitjans 2025. A més, l'ajuntament assumirà la urbanització de les vies d'accés i la mobilitat viària del nou hospital.

Un cop fet la cessió, el conseller Manel Balcells ha exposat que es preveu que el procés executiu i d'obra duri "entre sis i deu anys, si poden ser sis millor que deu". Així, el nou hospital hauria de ser una realitat abans del 2035.

Puig ha afirmat que és un "dia històric" per a Palamós i per al conjunt de la comarca que l'hospital actual havia quedat "petit". També, ha afegit, perquè la població manté "la capitalitat sanitària" del Baix Empordà. En la mateixa línia, Balcells ha assegurat que rubricar aquest acord és "molt important" per planificar les infraestructures de l'àmbit de la salut i donar resposta a les necessitats actuals i futures.

Tot i que la previsió és per a un hospital de 40.000 metres quadrats, s'acabarà de perfilar i dimensionar a través del pla funcional assistencial, que en definirà l'estructura, la superfície, els criteris d'ordenació funcional, el disseny dels espais i la cartera de serveis. Aquest pla es treballarà en paral·lel als tràmits que s'han de fer per aixecar el nou equipament.

Primera previsió

El Servei Català de la Salut ja ha elaborat un pla que fa de base i que analitza les necessitats sanitàries del territori. Aquesta definició pivota damunt dos reptes: l'augment de població a la zona a l'estiu pel turisme i l'envelliment de la població que modificarà les necessitats de salut de cara al futur.

El primer document treballa en dos escenaris possibles, un de mínims i un de màxims. En relació al nombre de llits, estableix passar dels 117 actuals a 141-164 i que s'incorporin entre sis i vuit llits monitoritzats. En quiròfans, el pla fixa passar de cinc a deu (cinc convencionals, tres per a cirurgia major ambulatòria, un d'urgències i un per a obstetrícia).

Una de les ampliacions més destacades és a urgències. El servei compta actualment amb 20 boxs i el pla funcional preveu passar a tenir-ne mínim 34 i màxim 38. També augmentarà el nombre de sales de proves diagnòstiques i de cirurgia major ambulatòria (de tres a màxim 23). L'hospital de dia incrementarà de les dotze places actuals a entre 23 i 26 i el sociosanitari de 40 llits de convalescència i cures pal·liatives a 115 i catorze respectivament.

L'hospital de Palamós dona cobertura a tota la comarca del Baix Empordà, amb una població actual de 134.147 habitants però amb la previsió, segons l'Idescat, d'arribar a 142.000 el 2038. Es va construir annex a l'antic hospital-asil i va entrar en funcionament a principis dels anys 80 per donar servei a uns 80.000 habitants. Des d'aleshores, han fet diverses obres d'ampliació per atendre l'augment de la població.

Actualment, ocupa una superfície de 18.204 metres quadrats repartits entre l'hospital i l'edifici Fleming on se situa el CAP, i no té possibilitat de creixement. Tant Balcells com Puig han assenyalat que la ubicació per al nou hospital és la idònia perquè hi ha suficient espai per a créixer i els terrenys estan "molt ben connectats" perquè estan a tocar de la C-31.

N'hem parlat amb l'alcalde de Palamós, Lluís Puig.

Lluís Puig, alcalde de Palamós

05:45

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1677764828251/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00