Sociedad

Acció Climàtica sacrificarà els peixos de Sau per preservar la qualitat de l'aigua

Calculen que són entre 40 i 60 tones de peix

Moment en què baixa una barca tipus Pelicà al pantà de Sau

Moment en què baixa una barca tipus Pelicà al pantà de Sau / ACN

Sau

El Departament d'Acció Climàtica i l'Agència Catalana de l'Aigua han ordenat sacrificar els peixos de Sau per preservar la qualitat de l'aigua. Calculen que són entre 40 i 60 tones de peix. Des d’aquests organismes han explicat que l’objectiu és preservar la qualitat de l'aigua per desembassar-la fins a Susqueda i que es pugui fer servir pel consum de boca.

El Departament calcula que amb el volum actual de l’embassament permetrà el consum d’aigua d’1 milió d’habitants en 3 mesos. La directora de l'Àrea d'Execució d'Actuacions de l'Agència Catalana de l'Aigua, Elisabet Mas ha explicat que "en la situació de sequera extrema que ens trobem, preservar l'aigua és l'objectiu principal de l'acció".

Els representants han explicat el risc ambiental de deixar que els peixos es morin per la falta d'aigua i d'oxigen i, de retruc, que contaminin l'aigua. "La calor s'ha avançat un mes i això fa que l'aigua s'estratifiqui i que, a sota, els peixos es quedin sense oxigen i s'ofeguin". A més a més, s'alliberen unes substàncies tòxiques del subsol, com ara l'amoni, que també empitjoren molt la qualitat de l'aigua. Ho ha explicat el responsable d’Espècies Invasores del Departament d’Acció Climàtica, Jordi Ruiz, que també ha aclarit que tots els peixos que viuen a Sau són espècies exòtiques: unes deu de diferents, com ara silurs, sandres, carpins, carpes o peixos sol.

A partir de dimecres cinc embarcacions diferents treballaran per pescar aquests peixos. Seran dues embarcacions de pesca, dues de tipus pelicà i una de pesca elèctrica. Depèn de l’espai es farà servir una tècnica o altra. La principal serà submergint una xarxa, però en espais petits es podrà fer servir la pesca elèctrica. Els vaixells tipus pelicà es faran servir pels peixos que es morin i s’hagin de recollir per la superfície. Tot l’operatiu es pot allargar durant un mes i mig.

Acció Climàtica sacrificarà els peixos de Sau per preservar la qualitat de l'aigua

03:12

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1678718078859/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad