Sociedad

Sant Feliu, Platja d'Aro i Calonge diuen que els costos de tancar Solius son inassumibles

Calculen que la desviació entre el que els va dir inicialment l'Agència de Residus és cinc vegades superior i reclamen una reunió amb la consellera Jordà

Els alcaldes reunits aquest matí.

Els alcaldes reunits aquest matí. / ACN

Girona

Sant Feliu de Guíxols, Castell Platja d'Aro i Calonge i Sant Antoni acusen la Generalitat d'haver actuat amb "improvisació total" a l'hora de tancar l'abocador de Solius. Critiquen que els sobrecostos que hauran d'assumir per anar a abocar les deixalles a la planta de Vacarisses no seran els 180.000 euros pactats sinó que es disparan fins als 800.000 o 900.000 euros anuals i asseguren que l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) és qui ha de fer-se càrrec de la hipoteca a 30 anys que suposa el manteniment de l'abocador clausurat. Els alcaldes dels tres municipis reclamen al Govern que es deixi de reunions "informals" i demanen una trobada "al més alt nivell" amb la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, per abordar la problemàtica.

Calonge, Sant Feliu i Platja d'Aro diuen que els costos de tancar Solius son inassumibles

08:24

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1678718053300/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Malestar evident entre els alcaldes de Sant Feliu, Platja d'Aro i Calonge arran del tancament de l'abocador de Solius. Carles Motas, Maurici Jiménez i Jordi Soler han anat a l'uníson per criticar que la decisió de clausurar el dipòsit es va fer amb "improvisació total" i que ha derivat en factures "inassumibles" per als ajuntaments. "La Generalitat va decidir tancar l'abocador quan encara quedava recorregut judicial, cosa que hauria permès planificar de manera més correcta els sobrecostos", ha assegurat Soler.

El focus que ha portat els tres alcaldes, Carles Motas (Sant Feliu de Guíxols), Maurici Jiménez (Platja d'Aro) i Jordi Soler (Calonge) a carregar contra l'ARC són els costos que suposa haver de traslladar les deixalles fins a Vacarisses. De fet, ara per ara, totes les que surten de Solius -que funciona tan sols com a lloc de pas- han d'anar fins al Vallès, perquè Lloret de Mar (Selva) es va negar que n'entressin al seu abocador.

Els alcaldes critiquen que els increments per tona d'escombraries "no tenen res a veure" amb la proposta que se'ls va dir inicialment, i que dels 18 euros de sobrecost s'ha passat gairebé a 100.

L'alcalde de Platja d'Aro ha recordat que, a principis d'any, la taxa que pagaven per portar les escombraries a Solius era de 108 euros per tona. Amb el tancament, se'ls va dir que s'incrementaria en 18 euros més (fins als 126), cosa que suposava un increment d'entre 130.000 i 180.000 euros anuals per municipi. "Ho vam acceptar, tot i que aquest sobrecost no es podria repercutir en les taxes municipals, ja que tots els consistoris havíem aprovat les ordenances per al 2023", ha explicat.

Ara, però, s'han trobat amb què, durant les reunions "informals" que s'han fet entre l'ARC i els regidors, i les quantitats que se'ls han enviat per correu electrònic, el cost per tona de residus que s'envien a rebuig se'ls ha enfilat fins als 208 euros. "És una diferència que ja ens situa en els 800.000 o 900.000 euros anuals", critica Jiménez. "La considerem inassumibles", hi afegeix Soler.

L'alcalde de Sant Feliu, Carles Motas, assegura que estan farts dels continus canvis de guió de l'ARC amb Solius. "Vivim la situació amb preocupació i malestar, perquè els fets confirmen que el tancament de l'abocador es va fer de manera totalment improvisada; veiem com les taxes que se'ns van dir s'han multiplicat i no tenen res a veure", ha afirmat Motas.

Jiménez, Motas i Soler reclamen una reunió "al més alt nivell" tant amb l'ARC com amb la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, per abordar la situació. "Com a pobles que formem part del consorci que gestiona Solius hi hem de ser presents; cal tenir clar com se'ns pot ajudar, perquè aquest és un tema de país, ja que a Solius hi abocaven fins a una quinzena de municipis, entre els quals Girona", ha subratllat l'alcalde de Calonge.

El manteniment, per a la Generalitat

Més enllà del curt termini, Sant Feliu de Guíxols, Platja d'Aro i Calonge també reclamen que l'ARC assumeixi no tan sols els costos de tancament del dipòsit -que ja va dir que faria, i que podrien voltar els 3 MEUR- sinó també les despeses de manteniment durant els propers 30 anys. S'emparen en el conveni que va signar el consorci l'any 2005 amb l'aleshores conseller de Medi Ambient, Salvador Milà.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad