Sociedad

La Generalitat millorarà 400 km de carreteres convencionals per evitar xocs frontals

El departament de Territori convertirà una vintena de trams en vies 2+1, el que significa que incorporaran un tercer carril i la separació física dels dos sentits de circulació

La Generalitat invertirà fins a 660 milions d'euros per millorar la circulació en una vintena de carreteres

Barcelona

La Generalitat s'ha compromès a millorar la seguretat viària d'una vintena de carreteres convencionals, les que tenen un carril per sentit, amb l'objectiu de reduir els xocs frontals. El pla que ha presentat avui el departament de Territori preveu transformar una vintena de trams en un tipus de via que s'anomena 2+1 perquè incorpora un tercer carril, que es va alternant en un sentit i en l'altre per facilitar els avançaments, i té una separació reforçada dels dos sentits de circulació.

Aquestes actuacions es faran des d'ara i fins al 2030 i costaran 660 milions d'euros. Afectaran una vintena de carreteres convencionals per intentar reduir els xocs frontals i frontolaterals, que s'estan incrementant i que són els més greus. Normalment, aquests sinistres es produeixen durant avançaments inadequats o per distraccions o pèrdua de control del vehicle que acaben amb la invasió del carril del sentit contrari.

El conseller de territori, Juli Fernández, explica que el tercer carril a les vies convencionals permet fer avançaments "sense ansietat perquè sabem quins són els trams on podem realitzar aquesta maniobra amb seguretat" i la separació dels sentits de circulació amb una barrera física o amb un zebrat central evita els xocs frontals.

La sinistralitat mortal baixa un 90%

Les carreteres en les quals s'actuarà formen part de la xarxa bàsica, tenen un trànsit de més de 5.000 vehicles diaris i són trams on s'hi han produït accidents frontals.

ActuacióKm
B-224. Sant Esteve Sesrovires - Piera11,4
C-12. Amposta - Lleida88,9
C-14. Alcover - Montblanc14,8
C-14. Ponts - Oliana11,8
C-15. Vilafranca del Penedès – la Pobla de Claramunt24,1
C-25D. Vic Connexió C-17 – C-251,7
C-26. Balaguer – Artesa de Segre22,1
C-31. Variant de Vilanova i la Geltrú8,4
C-35. La Roca- Hostalric23,2
C-37. Manlleu – la Vall d’en Bas22,8
C-37. Alcover - Valls5
C-51. El Vendrell – Vilardida22,3
C-55. Manresa – Súria13,6
C-55. Abrera – Monistrol de Montserrat16
C-59. Palau-solità i Plegamans – Caldes de Montbui8,6
C-63. Lloret de Mar - Vidreres11,5
C-65. Girona - Llagostera19,8
C-66. Besalú - Banyoles13,4
C-66. Girona - Palafrugell22,5
L-310. Tàrrega - Guissona18,6
L-311. Cervera - Guissona12,2
Total417,7

Aquest model de carretera està inspirat en països com Suècia i ja s'ha aplicat en diferents trams de la C-55, LA C-58 o la C-16. En aquestes vies no s'ha produït cap accident mortal per un xoc frontal o frontolateral i els sinistres amb morts s'han reduït un 90%.

La transformació de vies en carreteres 2+1 forma part de les polítiques per reduir la sinistralitat. Entre 2023 i 2030 s'actuarà en aquesta vintena de vies que representen el 7% de la xarxa viària de la Generalitat. El departament de Territori preveu que la sinistralitat mortal baixi un 20% amb aquestes actuacions.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad