Aquí CatalunyaAquí Catalunya
Salud y bienestar

Proliferació de mútues 'low cost': "S'està posant el sistema en risc"

El Consell de Col·legis de Metges de Catalunya denuncia que la guerra de pòlisses també s'està traduint en males condicions pels professionals que hi treballen

Reportatge a l'Aquí Catalunya | Les mutues 'low cost': hi ha garanties?

Reportatge a l'Aquí Catalunya | Les mutues 'low cost': hi ha garanties?

06:27

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1678953661776/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

Els quatre col·legis de metges de Catalunya alerten de la proliferació d'assegurances privades barates, també anomenades 'low cost', que ofereixen cobertures mèdiques amb serveis de molt baixa qualitat. En un comunicat conjunt, demanen al conseller de Salut que es regularitzi. Expliquen que hi ha asseguradores que ofereixen atenció sanitària per quotes inferiors als 20 euros al mes, d'altres, pugen fins a 30 o 40. Els metges consideren que amb aquests imports no es pot garantir una atenció mèdica de qualitat.

El Consell de Col·legis de Metges de Catalunya denuncia que la guerra de pòlisses també s'està traduint en males condicions pels professionals que hi treballen. De fet, dos de cada tres diuen no sentir-se ben tractats per les companyies, segons la darrera enquesta que van fer des dels col·legis de metges catalans. En un comunicat, assenyalen la fusió de dues asseguradores, Sanitas i Generali, que han expulsat facultatius dels seus quadres mèdics i han rebaixat els honoraris de qui hi continuen.

Pere Torner, president de la secció de metges del Col·legi de Barcelona que treballen per a la privada, explica que "les cobertures son molt mínses" i que la seva principal demanda és que, com a mínim, siguin transparents amb el servei ofertat: "Unes regles del joc clares i que la ciutadania tingui clar el que consumeix".

Les mútues, en augment

I tot això passa quan la contractació d'assegurances continua creixent. Ara mateix, un de cada 3 catalans en tenen contractada una. Tant Madrid com Catalunya superen els dos milions i mig d'afiliats en xifres absolutes, segons dades de la patronal d'asseguradores que el conseller Josep Maria Argimon va verbalitzar al Parlament. Però si mirem a Barcelona, la xifra és més alta i 4 de cada 10 persones tenen una pòlissa de salut privada. Amb la crisi econòmica de finals del 2000, les mútues van tocar fons i el 2011 només en tenien 2 de cada 10. El 2014, en plenes retallades als hospitals, la xifra va pujar fins al 40%, el mateix percentatge que ara. El 2016 van tornar a caure i fins ara han continuat pujant progressivament.

Torner també denuncia que "els preocupa el servei assistencia" perquè "s'està posant el sistema en risc". "La guerra de polisses empenyen a una reducció dels honoraris", apunta. "Com que han pujat les pòlisses i els números d'assegurats, és probable que per la privada tringuin 3 o 4 setmanes en donar-te una cita", acaba.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad