Sociedad

L'INS Narcís Xifra es queda sense ESO: cronologia dels fets

El professorat destaca que no se'ls ha consultat ni a ells ni a les famílies

Protesta al ple de l'AMPA del Narcís Xifra i veïns del barri

Protesta al ple de l'AMPA del Narcís Xifra i veïns del barri / ACN

Girona

L’Institut Narcís Xifra, al barri de Pont Major, no tindrà cap línia de primer d’ESO l’any vinent i l'educació secundària s'hi anirà eliminant a mesura que els alumnes vagin acabant aquesta etapa. El Departament d’Educació ho va anunciar fa una mica més d'un mes, argumentant que es vol transformar aquest centre en un de referència de la formació professional. La Generalitat vol impulsar la figura dels centres de formació professional integrada, és a dir, centres exclusivament focalitzats en l'FP. De moment a Catalunya només n’hi ha tres, el Departament vol ampliar-los i el Xifra es va escollir per ser el primer a les comarques gironines.

En aquest sentit, Àdam Bertran, regidor d’educació de Girona, va dir que es treballaria amb les famílies perquè "no fos traumàtic".

Protestes per part de l'Associació de Veïns i les famílies de l'institut

Deu dies després d'aquest anunci quatre associacions de Famílies d’Alumnes i l’Associació de veïns de Pont Major van reclamar al ple de l’Ajuntament que es reverteixi aquest procés. Roger Casero, president de l’AMPA de l’Institut Narcís Xifra, apuntava a l’Ajuntament i a la Generalitat de no haver fet res per compensar la pèrdua de l’alumnat, que ja va començar quan van obrir l’institut de Sarrià del Ter. "Les famílies viuen amb preocupació el procés, sobretot les famílies que en un mes hauran de matricular els seus fills i veuen que no hi ha cap treball de connexió entre les escoles i els instituts on aniran. Ho vivíem amb un sentiment de pèrdua", exposava Casero.

La reacció de l'Ajuntament

Guanyem Girona, el PSC i el regidor no adscrit Daniel Pamplona van presentar un document, on criticaven que s’eliminés l’ESO de manera “unilateral” amb l’argument de “combatre la segregació” i deien que això crearia un desgavell al barri de Pont Major. Per la seva banda, l’equip de govern (ERC i JUNTS) continuava defensant el mateix, que era una oportunitat única per transformar-lo en un centre especialitzat en FP. Es va convocar un ple extraordinari per presentar el document i la votació va quedar empatada: Guanyem, PSC i el regidor no adscrit sumen 13 vots, els mateixos que ERC i Junts. Finalment, el vot de qualitat de l’alcaldessa va fer decantar la balança i finalment es va rebutjar la proposta.

La veu del professorat del Xifra

Des de l'institut han fet públic les seves raons per mostrar-se en desacord de la decisió del Departament aquesta setmana en un comunicat. Entre els motius, diuen que l'ESO al Narcís Xifra ha estat maltractada i arraconada fins a fer-la fora del centre i assenyalen les institucions, diuen que els han desatès.

El centre actualment té 1.590 alumnes. Un 75% d’ells, 1.185, estan cursant cicles formatius de grau mitjà o superior. S'hi fan 13 de cicles formatius, relacionats amb la sanitat, electricitat, manteniment i imatge personal. Del 25% restant, 254 fan secundària obligatòria i 151 fan batxillerat.

El Narcís Xifra es queda sense ESO

11:17

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1678980608828/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad