El BalcóEl Balcó
Sociedad

"Per a un pescador, per molt que et paguin, si no pesques és un ridícul"

En Lluis Trias, un pescador de Blanes, explica a 'El Balcó' com els pescadors de Sau s'enfronten ara als mateixos problemes de fa divuit anys

"Per a un pescador, per molt que et paguin, si no pesques és un ridícul"

"Per a un pescador, per molt que et paguin, si no pesques és un ridícul"

15:44

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1678992910827/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

La sequera és una problemàtica que cada dia que passa és més preocupant. Aquests dies tenim els ulls posats al pantà de Sau. Ara mateix, només està a un 10% de la seva capacitat. Un deu per cent, que serviria per abastir la demanda d'un milió de persones durant tres mesos, en cas que s'aconsegueixi salvar tota aquesta quantitat d'aigua. Enmig d'un panorama incert davant de les pròximes previsions meteorològiques, la feina dels pescadors és crucial. Des d'ahir dues embarcacions treballen a contrarellotge per poder capturar la quantitat més gran possible de peixos. Ara per ara, es calcula que hi ha entre 45 i 60 tones, i si el ritme de pesca no assoleix les previsions, els peixos començaran a morir, podrint-se per falta d'oxigen i contaminant l'aigua. Per aquest motiu, les dues embarcacions s'encarreguen d'obtenir el millor resultat possible. Una d'elles és de Blanes, el Cigronet, i una altra prové de la confraria d'Arenys de Mar, el Nautes. Malgrat tot, les complicacions a les quals s'estan enfrontant està provocant que no pesquin tant com havien previst.

Segons fonts del Port de Blanes, no s'han pescat "ni vint quilograms". L'objectiu marcat era d'una o dues tones al dia. El cas és que la poca fondària del pantà i que està ubicat a sobre de molts d'arbres, dificulten extremadament la feina dels pescadors. L'Agència Catalana de l'Aigua, entitat que coordina l'operatiu, ens ha recalcat que serà una operació llarga. Com a mínim, estimen que durarà un mes i mig. Però cada dia que passa es redueix l'aigua i augmenten els riscos que els peixos morin i la contaminin. Fins ara, els treballs s'han centrat a fer proves de les xarxes i una revisió del fons de l'embassament i de les zones amb més obstacles.

Moment en què baixa una barca tipus Pelicà al pantà de Sau

Moment en què baixa una barca tipus Pelicà al pantà de Sau / ACN

"Aniria més preparat, però no sé si tornaria"

Fa divuit anys, la Generalitat va encarregar a en Lluís Trias, un pescador de Blanes, una operació similar a la de l'actualitat. El 2005 la sequera també estava minvant l'embassament de Sau i era necessari fer un trasbals al de Susqueda. En Lluís ha rebut diverses trucades dels pescadors que ara s'enfronten a aquest repte per demanar-li consell: "El primer que els hi vaig dir és que havien d'anar amb una teranyina". En aquell moment, en Lluís va trobar-se amb una situació molt similar i no tenia cap precedent i, per tant, va haver de passar-se tota una setmana provant diferents mètodes i "trancant l'arc" fins a trobar-ne un d'èxit. Ell va arribar al pantà amb unes xarxes que no eren adequades per fer l'operació. En aquest sentit, el pescador ens assenyala que la poca profunditat que hi ha al pantà i els arbres que s'hi troben al seu interior compliquen molt les tasques de captura. Segons en Lluís, la teranyina (també coneguda com a arc de cercle) necessita uns metres d'espai per poder fer bossa: "Si no passa per sota del peix, no el pots agafar". Quan hi ha arbres o altres obstacles la bossa pot raspar i trencar-se. Per visualitzar-ho, en Lluís ens ha explicat que el pantà de Sau fa uns 20 metres de fondària. Si el peix està a 10 metres de profunditat, "la teranyina hauria de fer una bossa d'uns 30 metres).

En Lluís recorda l'experiència amb un sabor agredolç. "El que vol un pescador és pescar", ens ha explicat i ha afegit que per a ell va ser "tot un repte", independentment de la proposta econòmica. Recorda que van aconseguir treure unes vint-i-tres tones en uns deu dies, però que van arribar les pluges i va haver de tornar-se'n cap a casa. "Aniria més preparat, però no sé si tornaria". El pescador ens ha explicat que a la seva professió, "per molt que et paguin, si no pesques és un ridícul", explica el pescador que ha reconegut que és molt frustrant que la feina no surti com esperaves. Per altra banda, el pescador també ha reconegut que van treballar a contrarellotge per minimitzar al màxim les conseqüències: "Sabíem que si s'assecava a un nivell, començarien a sortir peixos morts surant". Treballen a contrarellotge per minimitzar tots els efectes.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad