Sociedad

Els enginyers de Camins reclamen que es pugui transvasar aigua de l'Ebre a Barcelona en cas de necessitat

La comissió d'Aigua, Energia i Medi Ambient del col·legi demana que es recuperi el projecte d'interconnexió de xarxes que es va aturar al 2008

Reportatge de l'Aquí Catalunya | Els enginyers de Camins reclamen que es pugui transvasar aigua de l'Ebre a Barcelona en cas de necessitat

Reportatge de l'Aquí Catalunya | Els enginyers de Camins reclamen que es pugui transvasar aigua de l'Ebre a Barcelona en cas de necessitat

05:31

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1679388727156/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

El Col·legi de l'Enginyeria de Camins reclama que es recuperi el projecte de la interconnexió de xarxes, que es construeixi la infraestructura necessària per poder fer transvasaments entre la conca de l'Ebre i la del Llobregat en moments de necessitat. En un comunicat, els enginyers asseguren que, 15 anys després de la darrera gran sequera, és evident que falten instal·lacions a Catalunya per garantir el subministrament d'aigua. A més d'aquest polèmic projecte, aposten per la l'aigua regenerada i l'aprofitament de la subterrània.

El president de la comissió d'Aigua, Energia i Medi Ambient del col·legi, Carles Conill, assegura que els períodes de sequera seran cada vegada més freqüents i més intensos a Catalunya pels efectes del canvi climàtic. I considera que interconnectar la conca de l'Ebre i la del Llobregat donarà "més flexibilitat i més resiliència als sistema" en els moments d'escassetat d'aigua. Diu Conill que no estan parlant de fer un transvasament continuat cap a la Regió Metropolitana de Barcelona, sinó de subministraments puntuals en cas de necessitat. També assegura que seria una mesura complementària perquè l'aposta és aprofitar primer tots els recursos locals que passen per l'aigua regenerada, l'aprofitament de la subterrània i la dessalinització.

Paradoxal i difícil d’explicar

Els enginyers de camins consideren que és “paradoxal i difícil d’explicar que avui les restriccions d’aigua -especialment per a l’ús domèstic- només afectin una part del territori, mentre una altra part gaudeix de recursos gairebé suficients per atots els usos”.

Conill ha explicat que la interconnexió de xarxes permetria també enviar aigua dessalada cap a Tarragona, si fos necessari. La darrera vegada que es va posar sobre la taula aquest projecte va ser l'any 2008. El Govern de José Montilla va intentar connectar el Segre, que forma part de la conca de l'Ebre, amb el Llobregat i el govern espanyol ho va frenar. Després van començar obres a Cunit per fer una interconnexió de xarxes reversible, però va començar a ploure, el projecte es va aturar i ha desaparegut dels projectes planificats per l'Agència Catalana de l'Aigua.

Més aigua regenerada

El comunicat del Col·legi de l'Enginyeria de Camins assegura que les millores que s'han fet en la capacitat de dessalinització i de regeneració d'aigües depurades han permès retardar l'entrada en vigor de les restriccions d'aigua. Però demana "reconèixer que encara no s'han desenvolupat totes les actuacions necessàries" per pal·liar els efectes de la sequera. Ara mateix estem ja en situació d'excepcionalitat, el que significa que s'ha reduït l'aigua per usos agrícoles en un 40%, un 15% la d'usos industrials i s'ha prohibit regar zones verdes.

L'Agència Catalana de l'Aigua té previstes actuacions per multiplicar per 2 la capacitat de dessalinització i per incrementar les plantes de regeneració d'aigua, unes instal·lacions que apliquen diversos tractaments a l'aigua de depuradora, de manera que es pot utilitzar per a usos agrícoles, industrials i també per barrejar-la amb l'aigua del riu, potabilitzar-la i fer-la arribar a les cases. Segons els enginyers de camins, l'any 2022 es van utilitzar 70hm3 cúbics d'aigua regenerada, però potencialment es podria arribar fins els 350hm3 a tot Catalunya.

A més de l’aigua dessalinitzada i la regenerada també hi ha actuacions per recuperar la qualitat de l’aigua subterrània, de la dels aqüífers. En aquest sentit, els enginyers aposten per recarregar-los en amb aigua regenerada durant els períodes humits per poder aprofitar aquests recursos durant els més secs.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00